A Rákóczi család tagjai alaposan meglepték a labdarúgócsapat vezetőedzőjét.

A kedd délelőtti edzést követően Illés János ügyvezető elnök autóba ültette Sisa Tibort, és elvitte a Telkiben megrendezett NB II-es Kelet-Nyugat összecsapásra. Időközben az együttes játékosai és a szakmai stáb további tagjai Látrányba buszoztak, és a helyi Vincellér étteremben várták Trénerüket.

Sisa Tibor

Mint utóbb kiderült, a rafinált klubvezető, Illés János azzal az ürüggyel „csalta” Látrányba Sisa Tibort, hogy tárgyalniuk kell valakivel. A szakember ezek után igen csak elcsodálkozott, amikor belépett az étterem ajtaján, és szembe találta magát tanítványaival… A játékosok ezután felköszöntötték a Trénert: az ünnepelt egy 50-es számmal és Sisa felirattal ellátott Rákóczi-mezt kapott, és persze egy zöld-fehér tortát is…

„Szerettük volna emlékezetessé tenni Sisa Tibor ötvenedik születésnapját, és örülök, hogy sikerült meglepetést szereznünk neki - mondta honlapunknak Illés János. - Jó egészséget és sok boldogságot kívánunk Tibornak, természetesen még sokáig Kaposváron!”

A meghatott Tréner csak ennyit mondott: „Köszönöm szépen, gyerekek; nem vagyok szép, de legalább öreg…”

Sisa Tibornak honlapunk olvasói nevében is gratulálunk, és minden jót kívánunk neki a következő ötven évre…

O. F.

SISA TIBOR ELSŐ KAPOSVÁRI INTERJÚJA

Sisa Tibor testhez álló feladatot kapott Kaposváron

 

Új edzővel vág neki a következő szezonnak a Rákóczi futballcsapata. A Prukner Lászlót váltó Sisa Tibor honlapunknak adott interjújában elmondta: nagyon örült ennek a felkérésnek, és úgy gondolja, a kaposvári munka egy neki való feladat… A szakember több külföldi ajánlatot utasított vissza a somogyiak kedvéért.

 

- Több szempontból is örülök ennek a felkérésnek - mondta a futballedző, aki korábban Tatabányán, Kispesten és Diósgyőrben is dolgozott, a magyar U19-es válogatottat pedig 2008-ban az Európa-bajnoki bronzéremig vezette. - Az elmúlt időszakban több külföldi ajánlatom volt, Ázsiából és Afrikából is kerestek, még egy szövetségi kapitányi poszt is képbe került. Itthon korábban tárgyaltam a Ferencvárossal is. Éppen abban a helyzetben voltam, hogy már csak alá kellett volna írnom egy külföldi szerződést, amikor Illés János felhívott. Beszélgettünk, és végül nagy örömmel vállaltam el a feladatot.

- Végül is mi döntött Kaposvár mellett?

- Az az igazság, hogy én szívesebben dolgozom Magyarországon, mint több ezer kilométerre az otthonomtól, a családomtól. Régebben én már hat évet eltöltöttem külföldön, és most is úgy tűnt, hogy költöznöm kell. Itthon én nem ajánlkoztam senkinek, nem ültem ki sehol a lelátóra, így néhány héttel ezelőtt még nem gondoltam volna, hogy Kaposvárra vezet majd az utam.

- A kaposvári klubvezetés azt mondta, hogy egy Prukner Lászlóhoz hasonló, „munkás, szorgalmas” edzőt keres, aki az utánpótlást is szívügyének tekinti.

- Én pedig úgy érzem, ez egy nekem való feladat... Hasonló közegben dolgoztam már például Tatabányán, ahol tisztességes, becsületes munkával, kis költségvetéssel értünk el jó eredményeket, és amikor távoztak a legjobbjaink, mindig újjá kellett építeni a csapatot. Szeretek dolgozni, hiszek a munkában, és remélem, hogy közösen is sikeresek leszünk.

- Prukner Lászlóval beszélget majd a kaposvári együttesről?

- Természetesen átbeszéljünk majd mindent. Lacival régóta jó kapcsolatban vagyok, ő is tanárember, és annak idején együtt végeztük a licence-képzéseket.

- Információink szerint a kaposvári utánpótlásban is szerepet szánnak Önnek.

- Ennek is nagyon örültem, mert szívügyemnek tekintem az utánpótlást is. Természetesen nem akarom az alapokat megrengetni, mert a kaposváriak hosszú évek, évtizedek óta bizonyítanak ezen a téren. A válogatottban dolgoztam együtt Gosztonyi Andrással, aki ott robbant be az U19-es együttesbe, de jól ismerem a Szakály testvéreket is. Remélem, a tapasztalataimmal, a tanácsaimmal segíthetek majd.

- A felnőtt csapatra visszatérve: sokan féltik a társaságot, és a jövő évvel kapcsolatban a bennmaradást fogalmazzák meg elérhető célként. Ön mit gondol erről?

- Vágyai mindenkinek vannak, de én azt mondom, hogy a meglévő lehetőségekből kell kihozni a lehető legtöbbet. Természetesen meg kell várni, hogy milyen lesz a játékosállomány, hogyan tudunk majd erősíteni, és ezután érdemes célokat megfogalmazni. Nagyon sok beszélgetés, egyeztetés áll még előttünk ez ügyben is. Fel kell vállalni, hogy kiscsapat vagyunk, és ebben a közegben kell valami szépet alkotni. Prukner Lacinak ez sikerült: fantasztikus, hogy a mai magyar futballközegben valaki hét évet eltöltött egy kispadon…

- Mikor költözik Somogyba?

- Szombaton érkezem először, de azt hiszem, a jövő héten már sok teendőnk lesz, úgyhogy rövid időn belül a költözés következik majd. Az edzők sorsa már csak ilyen, többször kell új helyen új életet kezdeni… Szeretek tanítani, de a futball nekem már örök szerelem marad. Palócföld és Somogyország hasonló közeg: mindkettő a végeken van, és beleivódott az emberekbe, hogy küzdeni kell, helyt kell állni minden körülmények között.

(Kapospont, 2010. június 11.)

 

 

SISA TIBOR NÉVJEGYE

A salgótarjáni születésű szakember az elmúlt másfél évtizedben ért el kisebb-nagyobb sikereket itthon, illetve külföldön. 1996-ban másodosztályú bajnoki címet szerzett a kuvaiti Al-Sahel gárdájával, 2004-ben a Budapest-Honvéddal, 2006-ban pedig a Tatabányával jutott fel a magyar élvonalba. A magyar U19-es labdarúgó-válogatottat kivezette a csehországi, 2008-as U19-es labdarúgó-Európa-bajnokságra, és itt bronzérmet nyert. A cspatnak tagja volt a kaposvári születésű Gosztonyi András is. 2008 októberétől 2009 januárjáig a Diósgyőri VTK vezetőedzője volt, 107 napig. Napokig téma volt az országos sajtóban, hogy a szurkolók nem fogadták el a felmondását, és saját otthonában meglátogatva próbálták meg visszacsalogatni. Ő azonban - főleg az anyagi nehézségek miatt - nemet mondott. 2008-ban az év edzőjének választották Magyarországon.

A pedagógus-edző 2009. február 25-én a Budapest Honvéddal kötött vezetőedzői szerződést, és október közepéig töltötte be ezt a posztot. A Honvéd csapatával Magyar Kupa-elsőséget szerzett.

Sikerei:

Kuvait, Al-Sahel:

Másodosztályú bajnoki aranyérmes: 1995-1996

Budapest Honvéd:

Másodosztályú magyar bajnoki aranyérmes: 2003-2004

Magyar Kupa-győztes: 2009

FC Tatabánya:

Másodosztályú magyar bajnoki aranyérmes: 2005-2006

NB I 5. helyezés, újonc csapatként: 2006-2007

Magyar U19-es labdarúgó-válogatott:

U19-es labdarúgó-Európa-bajnokság bronzérmese: 2008

Év edzője labdarúgásból: 2008

Magyar Labdarúgásért Érdemérem ezüstfokozata: 2009

Kaposvári Rákóczi:

NB I. 5. helyezés az őszi szezon végén

Címkék: Tréner, Illés János, Labdarúgás, Kaposvári Rákóczi, Sisa Tibor, sport