Visszatekintés 1

Hagyományos év eleji összeállításunk első részét olvassák: nézzük, mi történt 2009-ben a somogyi sport világában januártól márciusig!


2009. január


Világbajnoki címet nyert az új-zélandi repülőhollandi-világbajnokságon a Majthényi Szabolcs, Domokos András egység. A viadal legnagyobb esélyesének számító balatonföldvári duó már korán bebiztosította győzelmét. A Majthényi, Domokos egység pályafutása hatodik világbajnoki címét ünnepelhette januárban.

Az országos sportnapilap osztályzatai alapján Nemanja Nikolics volt a labdarúgó NB I legjobb őszi idegenlégiósa. A Kaposvári Rákóczi fiatal támadója magabiztosan végzett az élen.

A kaposvári Építő- és Faipari Szakközépiskola hódította el a somogyi megyeszékhelyen rendezett V-VI. korcsoportos teremlabdarúgó diákolimpia országos bajnoki címét. Richter Sándor tanítványai remek teljesítményt nyújtva, minden ellenfelüket legyőzve nyerték meg a bajnokságot.

25 autóval 96 versenyző rajtolt el a II. Kaposvár Trophyn. A kétnapos versenyt végig vidámság és jókedv jellemezte. Az autós túraverseny ismét elérte célját, hiszen amellett, hogy izgalmas küzdelmeket hozott, felhívta a figyelmet Kaposvár és vonzáskörzetének értékeire és nem utolsó sorban még jótékony célokat is szolgált.



2009. február


Aranyérmet nyert Árok Csaba a speciális olimpikonok téli világjátékán, az Egyesült Államok-beli Boise-ban. A 18 éves kaposvári műkorcsolyázó több száz vetélytársát utasította maga mögé. Hangulatos, magyaros jellegű programjával óriási sikert aratott.

Vereséggel búcsúzott a nemzetközi porondtól a Kométa férfi röplabdacsapata. A kaposváriak parádés küzdelem végén 3-2-re kaptak ki hazai pályán az osztrák Posojilnicától, és így is az ötödik helyen fejezték be Közép-európai Liga-szereplésüket.

A kaposvári Munkácsy gimnázium érdemelte ki az ország legjobb középiskolája címet a diákolimpián elért eredmények alapján. Ebben az intézményben valóban fontos a sport: az egyéni versenyzők és a csapatok remek sikerekkel hálálják meg az iskola segítségét.

A hagyományokhoz híven 2009-ben is gálavacsora keretén belül köszöntötték Somogy megye 2008. évi legjobb sportolóit. Hat kategóriában hirdettek győztest és helyezetteket, illetve különdíjakat is átadtak. A felnőttek között Gyenesei Leila öttusázó, Kántor Sándor röplabdázó és a Kaposvári Rákóczi futballcsapata érdemelte ki a címet. Az utánpótlás-korcsoportban Kovács Zsófia uszonyosúszó, Tóth Krisztián cselgáncsozó és a kaposvári KK junior fiú kosárlabda együttese kapta a legtöbb szavazatot.



2009. március


Újabb sportlétesítménnyel gazdagodott Kaposvár. Márciusban ünnepélyes keretek között adták át a város második műfüves focipályáját, az Arany úti sportcentrumban. A pálya elsősorban az amatőr- és a diáksportolóknak készült, de az avatón élvonalbeli kosárlabdázóink és röplabdázóink, sőt az újságírók, valamint a városháza csapata is kipróbálhatta az új borítást.

A diákolimpiai bajnoki címig menetelt a kaposvári Munkácsy Mihály Gimnázium fiú kosárlabdacsapata a hódmezővásárhelyi országos döntőben. Fekete Ádám legénysége senkinek nem adott esélyt: a fiúk gond nélkül jutottak el a döntőig, ahol 54:28 arányban verték a tiszaújvárosiakat.

Az 1. MCM- Kométa Kaposvár SE nyerte a fiú röplabda Országos Ifjúsági Kupát. A somogyiak a Dunaújvárosban rendezett hatcsapatos torna fináléjában a házigazda Dunaferrt győzték le 3:0-ra. A bronzérmet a Szeged szerezte meg.

Ezüstérmet nyert a zürichi fedettpályás freestyle világbajnokságon Herczeg Balázs, ismertebb nevén Mókus. A kaposvári fiatalember ezzel pályafutása legnagyobb sikerét érte el. A motorostól látványos trükköket láthatott a népes svájci közönség, a végső diadal nem sokon múlt: Mókus mindössze két ponttal maradt el a győztes német Pfeiffertől.

Címkék: sport