null

Elő a zöldségekkel!

Amikor a chipsek kerülnek szóba, jellemzően elsősorban a jól ismert burgonyából készült, bő olajban sütött verziók jutnak eszünkbe. Szinte már a gondolattól is felszalad néhány kiló! Arról azonban a legtöbben elfeledkeznek, hogy számos olyan variáció is létezik, amelynek a burgonyától jóval alacsonyabb szénhidráttartalmú zöldség az alapja. A Toman Diet snack kínálatában olyan sós finomságok is a palettára kerültek, amelyek által bűntudat nélkül nassolhatunk, és nem kell lemondanunk a legnagyobb kedvenceinkről.

De melyik az a zöldség, amely megfelelhet erre a célra? A gyökérzöldségekkel, mint a sárgarépa, paszternák, cékla vagy batáta, nem lőhetünk mellé. Aki nem riad meg a különlegességektől, az bátran kísérletezzen egyes levélzöldségekkel is. Eleinte furcsának tűnhet, de a karalábélevél vagy a toszkán kel abszolút megállja a helyét.

Ezek természetesen más bánásmódot és eljárást követelnek, valamint a fűszerezés is hangsúlyosabb szerepet kap. Egy másik sarkalatos pont az alternatív chipsek esetében maga a sütés. Semmi szükség arra, hogy tocsogó olajban áztassuk el őket. Bőven elég, ha meghintjük őket olívaolajjal, és úgy rakjuk a sütőbe a fritőz helyett. 

Hogyan készíts zöldségchipset?

Bontsuk ki kicsit jobban, hogy hogyan is tudunk ízletes zöldségchipset készíteni az otthonunk kényelmében. Első lépésként melegítsük elő a sütőt nagyjából 200 fokra. Amíg melegszik, pucoljuk meg a választott zöldséget, majd szeleteljük fel egyenletes, vékony karikákra. 

Ezután egy sütőpapírral bélelt tepsiben szellősen oszlassuk el őket. Az a legjobb, ha nem érnek össze a szeletek. A legtöbb zöldség nem igényel sózást, ugyanakkor használhatunk az ízlésünknek tetsző fűszerkeverékeket. Ha úgy ítéljük meg, meglocsolhatjuk egy kiskanál olajjal a karikákat, vagy még a szétterítés előtt összeforgathatjuk őket egy tálban a zsiradékkal.

A tökéletes állag titka, hogy nem hagyjuk magára a chipset a sütőben. Oda kell figyelni, különben könnyen megéghetnek. Körülbelül 8-10 perc után érdemes megforgatni őket, és további 5 percig sütni a másik oldalt is. Fogyasztás és tálalás előtt hagyjuk őket kihűlni.

Mennyi az annyi?

Attól függetlenül, hogy a zöldségchips több szempontból kímélőbbnek bizonyul a “hagyományos” változattal szemben, továbbra se tekints rá úgy, mintha végtelen mennyiséget lehetne belőle fogyasztani. 

Semmiképp se válts ki vele egy teljes étkezést, és azt se feledd, hogy egy marék chips nem egyenlő egy adag körettel. A napi zöldségbevitelben se ez domináljon, mindenképp friss és változatos zöldségeket válassz! Próbálj a mértékletességre törekedni, és csak néhány szemet, lehetőleg a kisétkezések keretében a tányérodra helyezni. Ezt az elvet tartsd szem előtt a filmnézős estéken is!

Címkék: toman diet, reklám