null

A tinédzserek és a fiatal felnőttek rengeteg időt töltenek internetezéssel. Online intézik ügyeiket, webáruházból rendelnek különféle holmikat, napi szinten órákat böngészik a közösségi oldalakon található tartalmakat, és még hosszasan lehetne folytatni a listát.

A hackerek a közösségi média felületeken is jelen vannak

A kiberbűnözők nem csak csalárd e-mailek segítségével próbálnak áldozatokat szedni. Tudják jól, hogy a fiatalok inkább a TikTokon vagy a Facebookon érhetők el. Éppen ezért ők is használják ezeket a platformokat, hívja fel a figyelmet az IT biztonságra szakosodott Sybell.

Rengeteg szenzációhajhász álhírt, hírességekkel kapcsolatos cikket osztanak meg. Valójában azonban aki ezekre kattint, az kártékony weboldalakon köthet ki. Megesik, hogy a csalók direkt üzenet formájában próbálják felvenni a kapcsolatot az áldozataikkal, és ott küldik el a félrevezető linkeket. A szülők jól teszik, ha felkészítik gyermekeiket arra, hogy az interneten nem mindenkiben lehet megbízni, az idegen személyek üzeneteit célszerű fenntartással kezelni.

Érdemes gyanakodni, ha egy luxuscikket hihetetlenül olcsón kínálnak

A tinédzserek szinte kivétel nélkül szeretik, ha rájuk szegeződik mindenki tekintete. Ezt viszonylag egyszerűen el lehet érni drága holmik viselésével, használatával. A luxuscikkek beszerzése azonban egy átlagos tini számára nem egyszerű feladat. Ha egy fiatal szülei nem tehetősek, akkor leginkább álom marad számára az, hogy megvehesse a legdrágább ruhákat vagy a legújabb okostelefont.

Az interneten azonban rengeteg olyan hamis hirdetéssel lehet találkozni, amikor dizájner holmikat kínálnak óriási kedvezménnyel. Aki elcsábul, és ilyen hirdetésre kattint, az jó eséllyel kártékony, adathalász oldalon fogja találni magát. Sok hamis webáruház nagyon hangzatos ígéretekkel, valódinak tűnő bizonyítékokkal igyekszik alátámasztani azt, hogy tisztességesen működik. A valóságban aztán gyenge minőségű terméket postáznak, de az sem példa nélküli, hogy semmit sem kap a vevő a pénzéért.

Hamis ösztöndíjak

Ma már az is előfordul, hogy hamis ösztöndíjakkal próbálják meg csőbe húzni a fiatalokat. Ezeknek a csalásoknak a célja gyakran adathalászat. Az is lehetséges, hogy regisztrációs díjat kérnek a kiberbűnözők az áldozataiktól, amiért aztán nem kapnak cserébe semmit az átvert személyek.

Főként külföldi ösztöndíjakkal kapcsolatban divatos ez a csalási forma. Egy ilyen programra történő regisztráció esetén érdemes mindent kétszer is ellenőrizni, hogy valóban létező, jogszerűen működő társaságról vagy oktatási intézményről van szó.

Álommunkák

A diákokat és a fiatal felnőtteket csábító munkaajánlatokkal is bombázzák. Könnyen elvégezhető, tanulmányok mellett elvégezhető munkákért mesés fizetést ígérnek a csalók. Ha azonban regisztrációs díjat kell fizetni egy ilyen állásra való jelentkezésért, akkor érdemes gyanakodni. Szinte biztosan átverésről lesz szó.

Címkék: sybell, reklám