null

A nyeletőfékes orsók a zsinór felszabadítását és visszahúzását egy gomb vagy kar segítségével végzik. A nyeletőfék rendszer lehetővé teszi, hogy a zsinór szabad kifutását ellenőrizd a dobás, illetve a hal fárasztása közben. Ez a fékrendszer segít megakadályozni a zsinór túlzott feszültségét és a szakadást, így jelentősen kiszélesíti a horgász lehetőségeit a halak fárasztása során.

Az alábbiakban szeretném ismertetni, hogy miért különösen remek választás ez az orsótípus három horgászati eljáráshoz, nevesül a bojlizáshoz, a rablóhalazáshoz, és talán mindenekfelett a feederezéshez.

Bojlizás

A Halcapone nyeletőfékes orsói kiválóan alkalmasak bojlizásra, ugyanis itt nagyobb méretű csalikat, például bojlikat vagy pop-up csalikat használunk a halak érdeklődésének felkeltésére. A nyeletőfék rendszer lehetővé teszi, hogy kapás után a hal szabadon kifusson a zsinór meglazulása nélkül, ez a tulajdonsága a kapás észlelése után plusz időt biztosít a horgásznak a fárasztás megkezdéséhez és a hal kiemeléséhez.

Rablóhalazás

A nyeletőfékes orsók nagyon hatékonyak akkor is, ha rablóhalakra megyünk. A rablóhalak, mint például a süllő, csuka vagy adott esetben a harcsa, ragadozó természetüknél fogva gyakran igencsak agresszíven támadnak rá a csalira. A nyeletőfék lehetővé teszi a hal számára, hogy rövid ideig kvázi szabadon ússzon a zsinór kifutása során, a fékrendszer kellően tompítja az agresszívebb manővereket is, amikre a horgász így könnyebben reagálhat, illetve több ideje marad a megfelelő döntés meghozatalára. A nyeletőfék egyébként meredek helyzetekben is segíthet megakadályozni a zsinór szakadását és biztosítja a balesetmentes, hatékony fárasztást.

Feeder horgászat

Bár a feeder horgászathoz a pecások egy komoly hányada elsőfékes orsót választ, a nyeletőfékes orsók is kiválóan használhatóak ehhez a technikához is. 

A feeder horgászat során az etetőanyagot és a csalit nagy pontossággal kell eljuttatni az állóvíz kiszemelt és már korábban beetetett területére, és a kívánt precizitás a nyeletőfék rendszer segítségével is biztosítható a dobások során. Az érzékeny végszerelékkel a hal finomabb mozdulatait a horgász könnyedén érzékeli, és ennek következtében a kapásokra is azonnal reagálhat, a fárasztáskor pedig élvezheti a nyeletőfékes rendszer fentebb már részletezett előnyeit.

Összességében elmondhatjuk, hogy a nyeletőfékes orsók kiválóan alkalmasak bojlizásra, rablóhalazásra és feeder horgászatra. A zsinór felszabadításának és visszahúzásának egyszerű kezelése, a fárasztási folyamat ellenőrzése és a nagyobb érzékenység lehetővé teszik a horgász számára a sikeres és hatékony fogást ezen horgászmódszerek és a nyeletőfékes orsók kombinációjának köszönhetően.

Címkék: halcapone, reklám