Ízletes nassolnivalók

Talán nincs is olyan gazdi a Földön, aki még ne játszott volna el a gondolattal, hogy amikor jóízűen chipset, csokoládét vagy süteményt majszol, akkor kedvencét is megkínálja belőle. Hisz olyan aranyos, könyörgő szemekkel néz, mégis hogyan lehetne ellenállni neki?

Márpedig muszáj lesz, mégpedig az állat saját érdekében. Egyszer s mindenkorra tudatosítsd magadban, hogy ő nem ember, ennek megfelelően nem emberi ételre van szüksége, hanem olyan teljes értékű eledelre, mint a Petgurunál kapható Panzi kutyatápokra. Te sem eszel kutyaeledelt, miért kínálnád akkor meg a saját ételeddel a kedvencedet?

Az még a kisebbik gond, hogy ezzel nagyon hamar rászoktatod a kunyerálásra, és hamarosan egyetlen nyugodt pillanatod sem lesz tőle az asztalnál. A nagyobb probléma az, hogy az emberi ételek nem megfelelőek a kutya számára, sőt az édességek kifejezetten veszélyesek lehetnek.

Légy határozott és mondj nemet!

Bizonyára te is szereted kutyádat egészségesnek és életerősnek látni, és még rémálmaidban sem kívánod azt, hogy kétségbeesetten kelljen rohannod vele az állatorvoshoz. Pláne ügyeleti ellátást keresni éjszaka vagy hétvégén.

Márpedig a fenti helyzetek sajnos nagyon könnyen bekövetkezhetnek, ha felelőtlenül édességgel kínálod az állatot. A csokoládé például köztudottan mérgező számára, akárcsak az olyan, manapság elterjedt édesítőszerek, mint a xilit és az eritrit. Már kis mennyiség is heves reakciót okozhat, azonnali orvosi ellátás hiányában pedig végzetes lehet.

Hidd el, ezzel nem rémisztgetni szeretnénk, csupán rávilágítani arra, hogy miért óriási felelőtlenség édességet adni a kutyának. Fontos, hogy e tekintetben ne csak te legyél következetes, hanem a család minden tagja. Főleg a gyermekekben kell tudatosítani, hogy tilos az állatnak emberi ételt adni.

Amennyiben etetni szeretné, kizárólag kutyaeledelt adjon neki, vagy esetleg jutalomfalatot. Ha erre csemetéd odafigyel, nem gond az, ha a tenyeréből tápszemekkel eteti a kutyát, vagy esetleg “kincskeresőset” játszik vele oly módon, hogy elrejt valahová pár szem eledelt, és biztatja a kutyát, hogy keresse meg. 

A kutyának nincs szüksége édességre

Kedvencednek voltaképpen semmi szüksége az emberi nasikra, csak a kíváncsiság vezérli, hiszen nagyon érdekli, hogy te mit eszel ilyen jóízűen, és persze, hogy szeretné ő is megkóstolni. 

De hidd el, hogy remekül elvan csokis keksz, sütemény és krumpliszirom nélkül is. Ha az étrendje kizárólag teljes értékű eledelből, esetleg némi jutalomfalatból áll, az számára bőven elég, ezenkívül nincs szüksége más táplálékra (legtöbbször még étrend-kiegészítőkre sem).

Kövesd tehát ezt az elvet, a hétvégi sütemény pedig maradjon meg a családnak és a vendégeknek!

Címkék: petguru, táp, állateledel, webshop, macska, kutya, online, reklám