Az információ megtalálása és megfelelő értelmezése ugyanis rendkívüli jelentőséggel bírhat. A cikk elolvasása és figyelembe vétele szó szerint azt eredményezheti, hogy az abroncsok használatát illetően nem vállalunk indokolatlan kockázatot, még akaratlanul sem.

Egész pontosan mi is az a DOT szám?

Nem más, mint egy speciális kód. Célja, hogy információkat tartalmazzon és szolgáltasson az autósoknak, a kereskedőknek vagy bárkinek, aki érintett egy-egy jármű hasznosítását illetően.

Ha mondjuk az Olcsobbgumi.hu webáruház nyári gumi kínálatából beszerzünk egy garnitúrát, a DOT szám figyelembe vétele hozzáadott értéket jelenthet. Maga a kód ugyanis az abroncs gyártásának időpontját és a gyártó azonosítóját is megmutatja.

Előnye, hogy viszonylag könnyen hozzáférhető, hiszen az abroncsok oldalán található. Nemzetközi szabvány rendelkezik arról is, hogy miként kell feltüntetni. Mindjárt kitérünk arra is, hogy milyen úton és módon kell leolvasni és értelmezni.

Mi a DOT szám értelmezésének leginkább javasolt módja?

Amikor sikerült megtalálni az oldalfalon a jelölést, akkor a számsor első két számjegye mindig a gyártó kódját jelöli. Ezt egyébként az amerikai Közlekedési Minisztérium adja ki, tehát szintén egy általános szabványról beszélünk.

Ezután következik két újabb számjegy, amelyek az abroncs gyártásának hetét és évét jelölik. Ha egy konkrét példát akarunk megnézni, akkor a "2319" jelölés a gumikon azt mutatja meg, hogy a gyártás a 23. héten, azaz június elején történt a 2019-es év során.

Úgyhogy ennyire egyszerű és transzparens annak a menete, ahogyan ezzel a nemzetközi szabvánnyal meg tudunk ismerkedni. Teljesen más kérdés persze, hogy miként értelmezzük a kapott adatokat. Mindjárt kitérünk ennek a javasolt menetére is.

Egy fontos tanács a DOT szám értelmezésére vonatkozóan

Fontos megjegyezni, hogy a fentebb is részletezett számérték kizárólag az abroncs gyártási dátumát jelöli. Aminek a figyelembe vétele azért lényeges, mivel nem azonos az élettartammal. Utóbbihoz elvégre nemcsak a gyártószalagról való legördülés idejét, hanem a futott kilométereket és a fizikai állapotot is mindenképp figyelembe kell venni. Tudatos felhasználóként ez ad komplex összképet.

Általános jelleggel azt lehet elmondani, hogy a gumiabroncsokat általában 10 évnél hosszabb ideig nem tanácsos használni. Függetlenül attól, hogy milyen állapotban vannak, és mennyire tűnik még kockázatmentesnek alkalmazni őket.

A legjobb tehát azt észben tartani, hogy az autógumikat rendszeresen ellenőrizni és időben cserélni kell. Abból biztosan nem lehet baj, míg a megbízhatatlan gumikkal való közlekedés sajnos akár balesethez is vezethet.

Címkék: olcsobbgumi, DOT, gumiabroncs, online, webshop, reklám, autó