Az önmagunkkal való együttérzésről és még számos más izgalmas témáról olvashatunk az Onlinepszichológus.net blogjában, ahol olyan tartalmakkal találkozhatunk, amelyek nemcsak érdekesek, de szinte mindannyiunk életét érintik ilyen vagy olyan formában.

Mit súg a belső hang?

Belső hangja mindenkinek létezik, de abban nagyon különbözünk, hogy mit mond nekünk, s mit mond rólunk. Meghatározhatja a múltunk, a szülőktől tanult mintáink, vagy az életben elkövetett hibáink is azt, hogy hogyan szól a belső hang hozzánk. A mondókáját pedig olyan mértékben a magunkévá tehetjük, hogy már nem is halljuk, csak aszerint cselekszünk, például a végletekig hajtjuk a tökéletességet.

Ha a belső attitűd negatív, az nagyon lerombolhatja az önbecsülést, és az általános hangulatunkat, amellyel az életben létezünk.

Együttérzés pro és kontra

Biztosan mindannyian megtapasztaltuk már, hogy másokkal képesek vagyunk empatikusak lenni. Olyan személyekkel, akik valamilyen szempontból fontosak számunkra, megértően és odafordulással, sokszor elnézően bánunk, miközben elfogadjuk és támogatjuk. De mi a helyzet, ha rólunk van szó?

Azok, akik hasonlóan tudnak bánni saját magukkal, ahogy azt a környezetükben élőkkel teszik, boldogok lehetnek, hiszen valamit igazán jól csinálnak. Azok a személyek viszont, akik másokkal szemben képesek empatikus érzésekre, saját magukkal szemben viszont korholó attitűdöt alkalmaznak, kettős mércével tekintenek másokra és magukra. Ebből a helyzetből pedig kizárólag ők kerülhetnek ki vesztesen.

Hogyan lehetünk együttérzőek önmagunkkal szemben?

Talán meglepően hangzik, de az igazság az, hogy ez a hozzáállás tanulható. Mivel nem ezzel a képességgel vagy éppen ennek hiányával születtünk, hanem életünk során, például a szüleink felénk mutatott példáiból megtanulva fejlesztettük ki, ezért megnyugodhatunk abban, hogy meg is tudjuk változtatni.

Több vonás is van, amelynek mentén érdemes fejlődni, ha változtatni szeretnénk a helyzeten. Ilyen például az is, hogy meg kell tanulnunk önmagunkkal is kedvesnek lenni. Emellett a mindennapokban való jelenlét, a divatos mindfullness is elsajátítható, amikor a jelenre fókuszálva fogadjuk el mindazt, ami mi vagyunk, legyen szó érzésekről, gondolatokról vagy testi érzetekről.

Emellett érdemes azt is tudatosítanunk magunkban, hogy mi is emberek vagyunk, hibázunk vagy nehézségekkel, problémákkal szembesülünk, ahogy embertársaink is teszik.

Amennyiben ezen a három területen képesek vagyunk változni, akkor képessé válhatunk az önmagunkkal szemben gyakorolt együttérzésre is. Az együttérzés fejlesztésére számtalan technika létezik, amellyel mélyebben megismerkedhet az Onlinepszichológus.net blogjában. Ne hagyja ki a legérdekesebb cikkeket, és legyen tájékozott a pszichés kérdésekben is!

Címkék: onlinepszichológus, reklám