Van olyan alkatrész, amit nem kell feltétlenül cserélni, ha meghibásodik. Ideális esetben a kormánymű felújítással is megmenthető. Nem mindegy persze, hogy milyen szakemberre bízzuk a dolgot. Míg egy szélvédő lapátot akár mi magunk is kicserélhetünk, addig a kormánymű már egy biztonságtechnikai berendezés, aminek felújítását mindenképpen hozzáértőnek kell elvégeznie.

Ha bármi probléma adódik a kormányművel, akkor azt nagyon komolyan kell venni. Nem szabad halogatni a szerviz felkeresését.

Mi történik a kormánymű felújítása során?

Legelőször szétszedik a kormányművet a szakemberek és feltárják a hiba forrását. Ha ez sikerül, akkor jöhet egy alapos tisztítás.

Kiemelt figyelmet kell fordítani a mechanikusan igénybe vett felületekre, mint például a csapágy felületeire, valamint a tömítőgyűrűkkel kapcsolódó részekre. Ha a tisztítás megtörtént, akkor ki kell cserélni a megfelelő alkatrészeket újakra. Először a persely cseréje történik meg, ezt követi a csapágyé, majd végül a tömítőgyűrűkre, a szimeringekre és a teflongyűrűkre is sort kell keríteni.

Fontos az axiális gömbfejek ellenőrzése és a porvédő harangok cseréje is. Az összeszerelést követően pedig meg kell vizsgálni, hogy akadálymentesen futnak-e a mechanikus alkatrészek, mint ahogyan azt is, hogy optimális-e a fogasléc hézaga és a kormánymű működése.

Nem mindegy, milyen alkatrészre cserélik a régit

Tegyük fel, hogy egy gyári autóról van szó, amiben eredeti alkatrészek vannak. Megoldás persze az is, ha a kormányművet úgy újítják fel, hogy benne a komponenseket kétes minőségűekre cserélik. Az autó persze jó eséllyel így is fog üzemelni, legalábbis egy darabig.

Csakhogy az utángyártott alkatrészek sokszor silány minőségűek, ezért hamarosan újra be fogja mondani a kormánymű az unalmast. Megint lehet kérni a felújítást, új alkatrészekkel, a munkadíjat pedig megint felszámítják. Ha ellenben a felújítás minőségi, gyári vagy gyárival megegyező színvonalú alkatrészekkel történik, akkor bár minden bizonnyal többe fog kerülni a felújítás anyagköltsége, sokkal tovább fogja majd bírni a strapát a kocsi. Így nem kell rövid időn belül kétszer is kifizetni a munkadíjat.

Nézz utána, kire bízod a kormánymű felújítását!

Kizárólag olyan vállalkozásban érdemes megbízni, amelyikről lehet informálódni valamilyen forrásból. A cégeknek manapság utána lehet nézni a neten, van-e honlapjuk, referenciájuk, milyen véleménnyel vannak róluk az ügyfelek.

Nézd meg, hogy fontosnak tartja-e az adott cég azt, hogy gyári alkatrészekkel dolgozzon, vagy bevállalják az utángyártott alkatrészekkel történő, kétes kimenetelű felújításokat is. Ha végül leteszed a voksod valaki mellett, akkor mindenképpen kérj a munkáról számlát!

Címkék: szervokormanyjavitas, jármű, alkatrész, reklám, autó