null

Ilyen például a felépülési idő, az eredmény tartóssága, hogy fáj-e és természetesen az, hogy mennyibe kerül. Ezek a kérdések fontosak és valóban minden információra szükség van a helyes döntéshez. Írásunk abban segít, hogy támpontokat adjon, hogy 2022. őszén, milyen költségekkel jár a lézeres látásjavítás.

A magánegészségügyi ellátásban végzett lézeres szemműtéteket nem fedezi a TB, azonban megvan az az előnye, hogy gyors, kényelmes és hogy az ember megkapja a kellő figyelmet. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy az ár elhanyagolható, de szerencsére többféle kezelés és több árkategória közül lehet választani. Az egyes kezelések különböznek abban, hogy kiknek ajánlják és hogy pontosan milyen technológiával, milyen módszerekkel végzik el, de az itt felsorolt összesről elmondható az, hogy visszaadja az éles látás élményét.

Szintén közös vonása ezeknek a lézeres látásjavító eljárásoknak, hogy fájdalommentesek és nem igényelnek többnapos kórházi tartózkodást. Mivel az emberek manapság már folyamatos rohanásban vannak, nagyon sokat dolgoznak, érthető, hogy nem akarnak vagy nem tudnak sokat időzni az egészségügyi intézményekben. A lézeres szemműtét remekül igazodik ehhez az élethelyzethez, hisz a kezelés mindössze pár percet vesz igénybe, és a legmodernebb eljárások után akár már másnap munkába is lehet állni. 

De lássuk is azt a kérdést, ami általában a legjobban foglalkoztatja az embereket - az árat. Érdemes előszőr azon elgondolkodni, hogy mennyit költünk a kontaktlencsékre és a szemüvegekre (sokat), mert a lézeres megoldások árait nem az épp aktuálisan hordott lencsék árával kell párhuzamba állítani, hanem az összes, már megvásárolt és leendő lencsénk és szemüvegünk árával. 

Alacsonyabb árkategóriába eső lézeres szemműtétek

Sokak választják az igen kedvező árú PRK elnevezésű eljárást. A PRK egy felszíni kezelés, mely során eltávolítják a szaruhártya legfelső hámrétegét, majd a lézer elvégzi a korrekciót. Ezen típusú kezelést követően 2-4 napig szúrhat, éghet, könnyezhet a szem, de a gyógyulási fázis napjait, heteit követően a kellemetlenségek fokozatosan megszűnnek.

A PRK utáni gyógyulási idő összesen 7-10 napot jelent. Fontos, hogy 6 hónapig szigorúan ügyelni kell a megfelelő fényvédelemre, azaz UV-szűrős napszemüveget kell hordani. A PRK kezelés ára jelenleg a nagy múlttal rendelkező, margitszigeti Focus Medicalban 179.000 forint / szem, ami egy-két szemüveg árának felel meg.

A PRK egy továbbfejlesztett, így egy kicsivel drágább változata a No-Touch PRK eljárás. Melynél a felső hámréteg eltávolítása is lézerrel történik. A műtét utáni lábadozás és gyógyulási idő hasonló a fent említett PRK eljáráshoz. Az ár itt még az alacsony kategóriába tartozik 199.000 forint szemenként.

Közepes árú lézeres látásjavító eljárások

A közepes árkategóriába eső lézeres látásjavító eljárások legnépszerűbbike a VISUMAX típusú kezelések. A különlegességét maga a VisuMax lézer adja, ami annyira pontos és kíméletes, hogy olyanoknak is vissza tudja adni az éles látását, akik esetleg korábban nem élhettek ezzel a lehetőséggel például a szemnyomás megnövekedésének veszélye miatt. Ezzel a lézerrel végzett látásjavító eljárásokat azoknak ajánlják, aki szemüveggel vagy kontaktlencsével korrigálható rövidlátással, távollátással, asztigmiával vagy presbyopiával küzdenek, minimum egy éve nem változott a dioptriájuk, nem várandósak és nem szoptatnak, illetve nincs komolyabb szembetegségük.

A Focus Medicalnál elérhető VISUMAX kezelések nagy előnye, hogy a hagyományos lebenyes (FEMTO) típusú eljárásoknál precízebb, ugyanis nagyobb sebességgel és kisebb energiával működik. Ebből adódik a kíméletessége, azaz a kezelés során nem változtatja meg a szaruhártya görbületét. A gyógyulás gyorsabb és sokkal kényelmesebb, mint a PRK esetében, ami azt is jelenti, hogy aki, ezt választja, már aznap TV-t nézhet, telefonozhat, másnap visszatérhet a megszokott, mindennapi rutinjához, vezethet, számítógépezhet. Kezelés után a sminkelést és a vízi sportokat kell egy kicsit hosszabb időre mellőzni. A VISUMAX kezelések jelenlegi ára a Focus Medicalnál 337.000- 397.000 forintig terjed, az eljárás fajtájától függően, mivel minden korosztálynak más-más típusú VISUMAX kezelés való.

Felső árkategóriás lézeres látásjavító megoldások

A lézeres látásjavítás legújabb típusa a VISUMAX ReLEx SMILE. Ugyan az elnevezést nem az ezt választók reakciói ihlették, hanem a lézerrel végzett, apró bemetszés alakja a szaruhártyán, valójában a műtéten átesett páciensek tényleg mosolyognak, amint véget ért a kezelés, mert pár perc leforgása alatt ismét kiváló lesz a látásuk.

A ReLEx SMILE annak ajánlott, aki már elmúlt 18 éves, aki rövidlátó (azaz mínuszos a szemüvege vagy a kontaktlencséje), legalább 1 éve nem változott a dioptriája, nem állapotos és nem szoptat, nincs komolyabb szembetegsége, és aki nem az olvasószemüvegétől szeretne megszabadulni.

A ReLEx SMILE a jelenleg elérhető legmodernebb és legkényelmesebb, természetesen fájdalommentes eljárás. A kezelés után itt a leggyorsabb a regenerálódás, ennél a kezelésnél is műtét után már aznap tv-zhet, gépezhet, mobilozhat és 1-2 nap elteltével a kevésbé megterhelő mozgásformákhoz is vissza lehet térni (pl. futás, jóga), 3 nap után lehet sminkelni is. A ReLEx SMILE aktuális ára az éles látás margitszigeti klinikáján 467.000 forint / szem (akár részletre is).

Aki elhatározta, hogy végleg megszabadulna a szemüvegétől vagy a kontaktlencséjétől, jelentkezzen be a margitszigeti Focus Medicalhoz egy alkalmassági vizsgálatra, ahol szemész szakorvosok segítenek kiválasztani személyre szabottan a megfelelő kezelést.

Címkék: szemműtét, reklám