Természetesen fontos megemlíteni, hogy ne felvágásból tartsunk ilyen állatot, vagyis ne vagánykodjunk velük, ugyanis a madárpókok nem igazán alkalmasak arra, hogy kivegyük őket a terráriumból, és kézben tartsuk!

Bár elsősorban nem ránk jelentenek veszélyt, hanem a saját egészségük láthatja kárát a babusgatásnak, de ez éppen ugyanolyan rossz. Szerencsére a legtöbben inkább azért szeretnék a madárpók valamelyik fajtáját, mert szépnek találják, ami tökéletesen helytálló is - még a terrárium falain keresztül is.

Miben tartsuk a madárpókunkat?

Amint eldöntjük, hogy madárpók tartására adjuk a fejünket, az első és legfontosabb az legyen, hogy a TerraPlaza kínálatában kiválasztjuk a számára megfelelő méretű lakhelyet!

Amíg picik, addig tökéletesen elegendő egy megfelelően szellőző műanyag doboz, amit tökéletesen le lehet zárni, de ahogy cseperedik a madárpókunk, úgy lesz szükség nagyobb lakhelyre, vagyis különféle méretű terráriumra.

Szerencsére a madárpókoknak a lakásban uralkodó átlagosan 22-28 Celsius-fok tökéletesen kellemes hőmérséklet, így külön fűtést nem igényel a terráriuma, sőt, általában a lakások páratartalma is megfelelő a számukra, így maximum egy kis itató körül bevizezett talajjal kell neki további páratartalmat biztosítani.

Mivel lakassuk őt jól?

A fentiek alapján látható, hogy a madárpók tartása nem jelent túl nagy ördöngősséget, és ezt az etetésük is tovább erősíti majd. Lényeges, hogy bár csipesszel kell beadni nekik az apró rovarokat, például a tücsköket, mégsem szabad direktben táplálni a saját biztonsága érdekében!

Továbbá érdemes odafigyelni arra, hogy a fehérjedúsabb tücsköktől, sáskáktól és csótányoktól ütemesebben fejlődhet, míg a zsírosabb tápláléktól, mint a lisztkukactól, gyászbogár lárvától és a viaszmolytól nagyobb tartalékokat tudnak képezni, ugyanakkor ritkább vedlést okoz nálunk a túl sok zsír. Törekedjünk a változatos étrendre, hogy a madárpók minél boldogabb és kiegyensúlyozottabb legyen!

Fontos a biztonság!

Aki póktartásra adja a fejét, annak fel kell készülnie arra, hogy a pókok kiváló szabadulóművészek. Azonban ha szeretnénk minél tovább élvezni a pókunk társaságát, és nem szeretnék feleslegesen szívbajt hozni senkire, akkor a legnagyobb gonddal kell majd kezelni a pókunkat: gyerekként tökéletesen záródó és szellőző műanyag dobozban, felnőttként megfelelő méretű, zárható és jól szellőző terráriumban.

Ez mindennek a kiindulási alapja, úgyhogy ha madárpókot szeretnénk tartani, akkor egyrészt el kell döntenünk, hogy milyen fajtát szeretnénk, másrészt pedig alaposan utána kell olvasnunk annak, hogy mik a fajtaspecifikus igények, hogy valóban a legjobbat kaphassa tőlünk a kedvenc madárpókunk!

Címkék: madárpók, terraplaza, terrárium, webáruház, online, reklám