Ebben a cikkben főként a lisztet vesszük górcső alá, hogy vegánbarát-e vagy sem. Ez az egyik legrégebbi és legfontosabb összetevője a sütésnek világszerte. Mivel ma már nagyon sokféle fajtája létezik, nehéz megmondani, melyik típus a legjobb. 

Amennyiben viszont nem bízol a normál termékekben, akkor érdemes az Éléskamra finoman reform vegán lisztkeverékeit választani, melyek tojás és tej nélkül is felhasználhatók. 

A normál liszt vegánnak titulálható?

A lisztek többsége növényi alapú, így a vegánok számára abszolút ideálisak. Az egyetlen dolog, amire érdemes odafigyelned, az az L-cisztein, egy aminosav, amelyet néha a sütéshez redukálószerként használnak. 

Ezzel ugyanis az a probléma, hogy állati eredetű, például liba- vagy kacsatollból, sertéssörtékből és patákból származhat. Szerencsére manapság már nem annyira elterjedt, és ha egy liszt tartalmazza, akkor L-ciszteinként vagy E920-ként kötelező feltüntetni az összetevők listáján.

Az őrlési folyamat

Manapság hengermalomban állítják elő a lisztet, amelynek fő feladata a búzamag három összetevőjének szétválasztása és ledarálása: a finomított liszt előállításához használt keményítő, a vitaminban és ásványi anyagokban gazdag belső rész és a külső korparétegek.

Lényegében az alábbi módon épül fel a folyamat. Először megtisztítják és eltávolítják a szennyeződéseket. Aztán a szemeket 24 óráig kondicionálják, hogy elérjék az optimális nedvességtartalmat, lehetővé téve a megpuhulásukat. Majd a jön darálás, amely különböző típusú és mennyiségű búzát kombinál egy bizonyos minőségű liszt létrehozása érdekében. Ezt követően forgó hengeren haladnak keresztül, és az egyes sorozatok között átszitálják, hogy a korpát az endospermiumtól elválasszák. A csomagolás előtt pedig gyakran vitaminokkal és tápanyagokkal gazdagítják, amelyeket az őrlési folyamat során eltávolítottak. 

A legjobb lisztek vegán sütéshez

Annak ellenére, hogy sokféle hagyományos fehér liszt vegánnak mondható, a különféle lisztfajták használata elősegíti a biológiai sokféleséget. 

Amennyiben csökkenteni szeretnéd a használt hagyományos búzaliszt mennyiségét, számos finom és tápláló lehetőség közül választhatsz a fentebb is említett Éléskamra finoman reform kínálatából. Akár fehér kenyérhez, nokedlihez vagy palacsintához keresel lisztkeveréket, a glutenmenteslisztek.hu oldalon mindent megtalálsz. 

Vegán palacsintarecept

Végezetül, hogy még jobban felcsigázzunk a vegán lisztkeverékek iránt, hoztunk egy palacsintareceptet az Éléskamra finoman reform weboldaláról. Mert ugye egy jó palacsintával bárkit le lehet venni a lábáról. 

Igazából majdnem ugyanaz, mint az alap receptúra, azzal a különbséggel, hogy tojás és tej nélkül is elkészíthető. A lisztkeverékhez csupán vizet, zsiradékot és ízesítőt kell adni. 

Címkék: glutenmentes, palacsinta, éléskamra, vegán, webáruház, liszt, online, reklám