A hitellel foglalkozz!

Sokan beleesnek abba a hibába, hogy a vásárlás során a termékre koncentrálnak, a hitelre nem. Ennél megfontoltabbnak, átgondoltabbnak, tudatosabbnak kell lenned! Minden kölcsön egyfajta kockázatot hordoz magában. Épp ezért mérlegelni kell, hogy szükség van-e rá, és ha igen, akkor mekkora összegre van mindenképp szükséged. Ugyanis a folyósítást követően bármi van, törlesztened kell majd minden hónapban.

Vannak azonban kisebb kockázatú lehetőségek is, ilyen például a személyi kölcsön. Most ezzel kapcsolatban hoztunk neked 5 tippet.

1. Tartsd szem előtt a kockázatot!

Egy személyi kölcsön esetén fix a kamatozás, így nincsenek változó törlesztőrészletek sem. További előnye, hogy nem kell hozzá fedezetet sem biztosítani, így annak elvesztésétől sem kell tartanod. A hitelösszeg sem olyan magas, mint egy jelzáloghitel esetén, és a maximális futamidő sem olyan hosszú.

Mielőtt azonban felvennéd, mérlegelned kell, hogy mekkora havi törlesztőrészletet tudsz bevállalni. Anélkül, hogy az gondot okozna a havi költségvetésedben. A jövedelmed befolyásolja a maximumát is, azonban lehet játszani a futamidővel. Minél hosszabbat választasz, annál kisebb lesz a részlet (de annál nagyobb a hitel összes költsége). Ha viszont nagyobb törlesztőt be tudsz vállalni, akkor kisebb lesz az összköltséged, és gyorsabban is letudhatod a visszafizetést.

2. Gondold végig, hogy mire költesz!

Nem kell mindent hitelre megvásárolni, mert ez könnyen egy adósságspirálhoz vezethet. Inkább olyan dolgokra érdemes beruháznod, ami megtérül, amivel spórolhatsz például. Egy TV például pont nem ez a kategória.

Ha viszont egy laptopot vásárolsz, amivel home office-ban dolgozol, vagy autót veszel, amivel bejársz dolgozni, az már mindjárt más! De ilyen lehet akár az otthoni fűtési rendszer korszerűsítése is.

3. A legjobb indok a hitelkiváltás!

Ha van egy magasabb kamatozású kölcsönöd, akkor azt érdemes egy jobb feltételeket biztosítóval kiváltanod. Egy változó kamatozású esetén is érdemes egy fixben gondolkozni, mert sokkal kiszámíthatóbb, kisebb benne a kockázat.

4. A biztonsági tartalék legyen alap!

Csak úgy vágj bele egy új hitelbe, ha van biztonsági tartalékod. Legalább 3-6 hónapig gond nélkül tudd befizetni a részleteket, bármi is történjen.

5. Köss hitelfedezeti biztosítást!

Folytatva a sort, hogy mivel tudod még növelni a biztonságod, beszéljünk a biztosításokról. Ezt is érdemes kötni a kölcsön mellé. Az igénylésnél ezt a szándékod jelezd az ügyintéző felé, így gyakorlatilag a havi részletekkel együtt tudod majd ezt is törleszteni. Kis összegről van szó, mellyel biztosíthatod pl. keresőképtelenség esetére a törlesztéseket.

Ha elővigyázatos vagy, betartod a fenti 5 pontot, és előzetesen összeveted a kínált kölcsönöket, akkor nem lesz gond a hitelfelvétellel.

Címkék: banknavigátor, személyi kölcsön, tipp, pénzintézet, hitel, bank, reklám