Ám nem szabad elfelejteni, hogy ezek csupán szubjektív vélemények, amik mellett érdemes figyelembe venni az olyan tényszerű adatokat is, mint például a MABISZ minősítés.

Mit jelent a MABISZ minősítés?

Ez a fogalom némelyeknek talán ismerős lehet a páncélszekrények és széfek világából, viszont jó, ha tudjuk, hogy egyéb vagyonvédelmet szolgáló eszközöknél, például a biztonsági ajtóknál is használják. A Nívó egyedi bejárati ajtók szintén rendelkeznek ezzel a tanúsítvánnyal.

A rövidítés a Magyar Biztosítók Szövetségének kezdőbetűiből áll össze, akinek többek közt fontos feladata az egyes vagyonvédelmet szolgáló eszközök minőségének és megfelelőségének vizsgálata, majd különböző kategóriákba sorolása.

A teszteket a MABISZ részeként működő Vagyonvédelmi és Kármegelőzési Bizottság szakemberei végzik, akik azt nézik, hogy az adott nyílászáró megfelel-e a magyar és az Európai Uniós szabványoknak. 

Amennyiben a vizsgálat sikeres lesz, a termék MABISZ minősítést kap, amely öt évig érvényes, ezután a tesztet megismétlik.

Hogyan kell elképzelni egy MABISZ tesztet?

A vizsgálat legfontosabb jellemzője, hogy nem elméleti, hanem gyakorlati síkon zajlik, vagyis nem úgy kell elképzelni, hogy számítógépekkel és különféle műszerekkel bevizsgálják az ajtót.

A teszt egy valós betörést szimulál, tehát a szakemberek egy illetéktelen behatoló bőrébe bújva megpróbálják betörni az ajtót, különböző célszerszámok segítségével.

Az ehhez használt eszközöket különféle készletekbe rendezik, melyek A-tól E-ig jelölnek. A legkevesebb szerszámot az “A” csomag tartalmazza, ami az alábbiakból áll:

- egy kisebb és nagyobb csavarhúzó
- egy vízpumpafogó
- egy csőfogó
- három-négy db műanyagból vagy fából készült ék

A többi készletet további eszközökkel bővítik, például csapszegvágó, feszítővas, hidegvágó, kalapács, fejsze, fűrész, elektromos fúrógép, sarokcsiszoló. Ez tulajdonképp lefedi a kezdőtől a profiig minden betörő szerszámkészletét, így a teszt meglehetősen valósághű lesz.

A másik fontos tényező: az idő

A betörési próba során természetesen nemcsak az számít, hogy át lehet-e jutni az ajtón, hanem az is legalább ennyire fontos, hogy mennyi idő alatt.

Ha például egy ajtót három percnél rövidebb ideig tart feltörni, akkor az ajtó nem kap tanúsítványt, hisz elbukott a teszten. Ellenben ha öt, tíz vagy akár húsz percig is ellenáll, akkor a kategóriák valamelyikét már biztosan birtokolni fogja.

A MABISZ-minősítés ugyanis nem egységes, hanem többféle kategóriát különböztetnek meg. 

Ezek az információk pedig nem csupán a leendő vásárlók számára lehetnek fontosak, hanem a biztosítótársaságoknak is, hisz egy lakásbiztosítás kötésekor ezt a szempontot is figyelembe veszik.

Címkék: bejárati, MABISZ, nivó, ajtó, biztonság, reklám