Ezek előnye hogy a kialakításuknak köszönhetően a távolabb lévő pontokat is összereteszelhetjük. Egyes normál méretűekkel ez ugyanis nem megoldható, hiszen túl rövid a száruk. Ebben a cikkben eláruljuk, hogy miért és mikor tudnak hasznosak lenni ezek a típusok. 

A hosszúkengyelű lakatokról röviden

Ahogy a bevezetőben említettük, ennek a típusnak két neve van: a hosszúkengyelű, illetve a hosszított kengyelű lakatok. A hosszúkengyelű lakatok legnagyobb előnye, hogy egymástól távolabb lévő pontokat is összereteszelhetünk, ami egy rövidebb szárú típussal nem megoldható. Fontos azonban tudni, hogy ezek a kiegészítők nem alkalmasak arra, hogy magas biztonsági szintet nyújtsanak. A normál kengyelesekkel ellentétben ezek könnyebben szétfűrészelhetőek, de a lefeszítésük is jóval egyszerűbb. Használatuk csak akkor javasolt, ha már semmilyen más megoldást nem találni.

A biztonságuk több mindentől függ, mint például a kengyel vastagsága. Hiszen ez minél nagyobb, annál nehezebb azt feltörni, kevésbé kell aggódni azon, hogy az adott tulajdont valaki ellopná.

null

Mikor és hol érdemes alkalmazni?

A kialakítása miatt olyan területeken és olyan tárgyak esetében lehet hasznos a hosszúkengyelű lakat, ahol nincs lehetőség a rövidebb típus alkalmazására. Legyen szó kerékpárról, hajóról, gépjárműről, esetleg egy kerítésről egyaránt, a felhasználási módja nem szabályhoz kötött. Mindenki ott és olyan helyen alkalmazza, ahol szüksége van egy bizonyos biztonsági szintre, illetve ahol nem árt egy hosszabb és megbízhatóbb változat. 

Milyen típusai léteznek?

Ott van például az ABUS 717-es, amely egy 5-ös biztonsági szintű verzió, hosszú nemesacél kengyellel. Ennek átmérője 8 mm, míg magassága 112 mm. A kültéren alkalmazható kiegészítő színe kéke, a lakatház anyaga pedig sárgaréz, így ellenáll a korróziónak. Az automata ugrókengyeles, kulcs nélkül zárható működés lehetővé teszi, hogy bármikor használatba vegye. A műanyag borítás ellenáll a víznek és a pornak, főként gépjárművek és hajók védelmére alkalmazzák. A zárvédő fedő óvja a zárszerkezetet, ahogy a PVC borítás is arra szolgál, hogy a lakat minél tovább bírja. A 100%-ban rozsdamentes alkatrészeknek és a csatornáknak köszönhetően a beszivárgott víz nem tesz kárt a termékben. A reteszelés kétoldali automatikus golyós, a precíz 5 csapos zárszerkezet pedig a biztonságról gondoskodik. 

Másik kedvelt típus az Elzett 2048-as tutius lakat, amihez három darab kulcs tartozik. Ennek biztonsági szintje 4-es, a kengyel átmérője 7 mm, míg annak magassága 163 mm. A színe réz, a lakatház anyaga pedig szintén sárgaréz, csak úgy, mint az előző modellnél. A működése kényszerített zárással lehetséges, tehát csak akkor lehet lelakatolni, ha benne van a kulcs. A gyártó erre a termékre 2 év garanciát vállal, tehát sem a rozsdásodással, sem pedig a biztonsággal nem lehet gond. Mivel ez egy 4-es biztonságú típus, így általában kis értékű tárgyak védelmére ajánlott, mint táskák, bőröndök, dobozok, tárolók, szerszámos ládák, esetleg kazetták. 

Ami pedig egy harmadik gyártót illeti, a Bundcity 50/160-as állítható kengyelű réz lakat szintén megtalálható ezen a piacon. Ez újfent egy 5-ös biztonsági szintű verzió, aminek a kengyel átmérője 8 mm, míg annak magassága 202 mm. A termékhez kettő gyári kulcs tartozik, azonban kulcsmásolás elleni védelem nem jár hozzá. Ugyanúgy réz színű és sárgarézből készült, mint az előzőleg bemutatott darab. A működése nem automata, így kulcs nélkül zárható. Nagy előnye és egyben különlegessége, hogy a kengyel állítható, tehát bármilyen tetszőleges hosszal használható. 

Bármilyen lakatot is választunk, nagyon fontos, hogy mindig olyat szerezzünk be, amely megfelel az elvárásainknak. Nem mindegy a típus biztonsági szintje, a lakat nagysága, a kengyel magassága és annak vastagsága sem. Senki sem használ ugyanolyan szerkezetet egy hajóhoz, mint egy táskához. Nem igaz?

Címkék: lakat, reklám