Az egészséges életmód szabályait meg kell ismerned ahhoz, hogy alkalmazni tudd, és el kell fogadnod, ami nem mindig könnyű. A rossz étkezési szokások és beidegződések megszüntetése könnyebben megy majd, kevesebb lesz a “csalás”, ha ismered ezeket az alapelveket. Nézzük, mik ezek!

Miért táplálkozz egészségesen?

A mondás úgy tartja: az vagy, amit megeszel. Valóban, hiszen amit elfogyasztasz, annak csak egy része ürül ki, a többi beépül a sejtjeidbe. Sajnos nemcsak a tápanyagok, de az élelmiszerekben lévő káros anyagok is.

Az hogy jól táplálkozol, egészséges ételeket eszel, például a Zöldlevelecske Salátaműhely Easy Life táljait, hogy mellette alkalmanként sportolsz, biztosítja a sejtjeid, szerveid egészséges működését. Ezzel szemben azoknál az embereknél, akik nem figyelnek oda az egészséges táplálékbevitelre, nagyobb az esélye a szívbetegségek és a daganatos betegségek kialakulásának. 

Milyen ételeket fogyassz? A fő ételcsoportok

A tökéletes táplálkozáshoz növényi és állati eredetű táplálékból is annyit és olyan minőségűt kell bevinni, amivel minden szükséges mikroelem bekerül a szervezetbe. Ez nagyon nehezen megoldható, ezért használunk táplálékkiegészítőket is. Lássuk az élelmiszercsoportokat!

  • A zöldségek szerepe alapvető. Alacsony kalóriatartalmúak, mikroelemeket, tápanyagokat és rostokat viszünk be velük a szervezetbe, ezért a minőségük meghatározó. A szezonális zöldségeket mindig részesítsd előnyben a távoli országokból exportáltakkal szemben! 
  • A gyümölcsökre is vonatkozik a szabály: idénynek megfelelő hazait vegyél, ne kényszerérettet! Vitaminokat, antioxidánsokat tartalmaznak és egészséges cukrokat.
  • A húsok esetében figyelj arra, hogy ne zsíros, illetve rossz zsírokat tartalmazó húsokat egyél: a pulyka, csirke húsa sovány hús, alacsony kalóriatartalommal. A hal is jó választás az Omega-3 zsírsavak miatt, de ne az édesvízi, inkább a tengeri fehér húsú fajtákat vásárold. 
  • Az alapvető élelmiszerek közül a kefír, író, ízesítetlen tejek és joghurtok kiváló fehérje- és kalciumforrások. A magvak többszörösen telítetlen zsírforrások, A-, B- és E-vitaminban gazdagok és mikroelemeket is tartalmaznak, akárcsak a tojás.

Ezeket az ételeket kerüld, ha egészségesen táplálkoznál!

A cukros ételeket és italokat iktasd ki az étrendedből, ugyanúgy, mint a sok sót tartalmazókat. A cukrok az elhízáshoz és a cukorbetegséghez vezetnek, míg a túlzott sófogyasztás a magas nátriumtartalom révén hozzájárulhat súlyos betegségek kialakulásához. 

Mellőzd a mesterséges transzzsírokat tartalmazó ételek és a finomított szénhidrátokban gazdag péksütemények fogyasztását is. Ha ezeket az alapelveket követed, már el is indultál az új életmód felé.

Címkék: saláta, zöldlevelecske, táplálkozás, egészséges, reklám