Miért érdemes autópályán közlekedni?

A legtöbb esetben a fizetős utak jobban megérik, mint a telített és legtöbbször lassabb főutakat vagy mellékutakat választani. Aki az agglomerációból szeretne bejutni a fővárosba, az pontosan tudja, hogy miről van szó. Márpedig ha időre megy az ember (például a munkahelyére), akkor oda kell érnie. Az ilyen esetekre is lett kitalálva a megyei autópálya matrica, mely megvásárolható az Autopalyamatrica.hu oldalon.

A fizetős szakaszok már csak azért sem annyira túlterheltek, mert fizetni kell értük. Valamint nem mellékesen a legtöbb ilyen szakasz dupla (vagy több) egy irányba tartó sávval rendelkezik, leállósávval. És persze ott van még a minőség kérdése is, ami nem elhanyagolható különbséget mutat a legtöbb közúttal szemben.

Mik a különbségek az országos és a megyei autópálya-matrica között?

Vannak időalapú matricák. Ezek az országos lefedettséggel bíró 10 napos, havi és az éves. Ezek mindegyike az ország területén belüli összes fizetős szakaszra érvényesek.

És ott van a megyei matrica is, mely ezzel szemben területalapú, éves érvényességű. A területi hatálya az adott megyére terjed ki. Annyi kiegészítéssel, hogy értelemszerűen a megyehatárt elhagyva az első fel-, illetve lehajtótól indul a jogosultság.

Melyiket válasszuk?

Attól függ, hogy melyik típus fogja megérni, hogy milyen útszakaszon és milyen gyakran közlekedünk. Ha nekünk például egyetlen megyén belül van szükségünk jogosultságra a munkába való bejáráshoz, akkor egyértelműen a megyei a jobb választás. De ha egész évben járjuk az országot, akkor bizonyára az országos éves matrica lesz az, amit érdemes megvásárolnunk.

Persze nem minden ennyire fekete és fehér. Van, amikor végig kell gondolni, hogy vajon melyik érheti meg. Erre találhatunk segítséget, kalkulátort is a már említett Autopalyamatrica.hu oldalon. Arra érdemes ránézni és kalkulálni párat, hogy lássuk, melyik verziónak mekkora lehet a költségvonzata. A megyei matrica vásárlása kapcsán érdemes azt is megnézni, hogy mikor vásárolnánk meg. Ugyanis ez egy éves jogosultságot adó típus. Ráadásul már decembertől elővételben meg lehet vásárolni, és azt is érdemes róla tudni, hogy a következő év január 31-ig használható.

Mielőtt belevágunk a vásárlásba, érdemes hát tervezni, mert jelentős összegeket is megtakaríthatunk, ha jól választjuk meg az autópálya-matricánk típusát. A vásárlás megkönnyítése érdekében pedig érdemes online irányba elmozdulni, ezért javasoljuk az Autopalyamatrica.hu oldalt is. Ott ráadásul amellett, hogy minden fontos információ megtalálható, és meg is vásárolhatjuk a jogosultságunkat, még kalkulátort is találunk.

Használjuk ki ezeket a lehetőségeket, hogy meghozhassuk a legjobb döntést!

Címkék: autópályamatrica, megyei, közlekedés, reklám