Napjainkra viszont, amikor is a digitalizáció és a home office munkakörök a fénykorukat élik, és sokan dolgoznak online akár távoli országok megbízásából, nagyon gyakori, hogy rendszeresen szükségünk van egy pl. térfogatot, hosszúságot jelölő számadatra, de magyarországi értelmezéssel.

Hazánkban és az európai országokban az SI mértékegység a mérvadó, míg más országokban javarészt az Egyesült Királyságban és az Amerikai Egyesült Államokban használatos mértékegységeket használják. Amikor valamilyen idegen elnevezésű mértéket hallunk, általában ez utóbbi két ország valamilyen mostani vagy a régmúltban alkalmazott mértékegységeiről van szó.

Ha számítógépen vagy telefonon munkálkodunk, az a legpraktikusabb, ha kéznél van az átváltó rendszer is online. Ismeretesek olyan oldalak, akik ezzel foglalkoznak, de az atvaltas.com hosszúség mértékegység-konvertáló weboldalról elmondható, hogy a lehető legnagyobb mértékben felhasználóbarát és egy-két kattintással megvan az eredmény.

Iskolai problémák

Mivel Magyarország az SI mértékegység rendszert használja, ezért ezt tanítják az iskolákban, ezekre van szükségünk. A matematika sok gyereknek a mumusa, különösen, amikor alsó tagozat második, harmadik osztályában belépnek a mértékegységek gyakorlófeladatai. A gyerekeknek bizony meg kell tanulniuk az alapvető átváltási arányszámokat ebben az SI mértékegységben, úgy tudnak majd később más országok adataival is dolgozni.

Hosszúsági egységek átváltása

A leggyakoribb mértékegység, amelyet át szoktunk váltani, a hosszúság. Leggyakrabban a "m", "km" egységeket használjuk, legritkábban a "dm"-t. Általában, amire kíváncsiak vagyunk, hogy mennyi lehet, az a mérföld, yard, láb, inch, de természetesen vannak egyéb hosszúsági mértékegységek is használatban, és megtalálhatod a ritkán olvasott egységeket is, mint pl. nanométer.

Az atvaltas.com oldalra kattintva végtelen egyszerű módon eljutunk a megoldáshoz. A legördülő menüből kiválasztjuk a hosszúságnak azt a mértékegységét, amelyről szeretnénk átváltani, a másik oszlopban pedig, amire szeretnénk átváltani. Természetesen ez fordítva is megoldható. Bárhová írunk, automatikusan látjuk a kívánt eredményt a másik oszlopban.

Egyéb lehetőségek

Ha tizedes törtben szeretnénk a várva várt eredményt megkapni, akkor bejelölhetjuk, hogy hány tizedesjegyig mutassa a rendszer az értéket.

Az atvaltas.com-on részletes útmutatóval is találkozhatunk. Ehhez konkrét számadatok és matematikai példák is rendelkezésre állnak. Valamint érdekességeket is olvashatunk az oldal alján. Akinek pedig más átváltási arányra is szüksége van, bátran böngészhet az egyéb konvertálási lehetőségek tárházában.

Címkék: mértékegység, hosszúság, átváltás, reklám