A fegyverek már az őskortól léteznek

A fegyverek kezdetleges típusait már az őskorban is ismerték, csak akkor még a mindennapi életben alkalmazták az élelem megszerzéséhez. Ezek minden esetben hidegfegyverek voltak, és fejlődésnek az ókorban indultak, amikor az akkori nagy birodalmak hódító hadjáratokat indítottak.

A fegyverek mondhatni egyidősek az emberiséggel, és az évezredek alatt generációk sorsát határozták meg szenvedést és halált hozva. Megmutatták és megmutatják még ma is, hogy mire képes ember egy másik ember ellen. 

A tőr két, három vagy négy éllel rendelkező, rövid, könnyű szúrófegyver volt, amit segéd fegyverként alkalmaztak a középkorban. Olyankor használták, amikor a fegyvertelenné vált ellenfelet meg kellett ölni, ami csak ezzel az eszközzel volt lehetséges. A páncélzat nyílásain ugyanis csak ezzel lehetett beférni.

Mi a különbség a kések és a tőrök között?

A tőröket a késekkel ellentétben alapvetően harci célokra gyártják. Önvédelemre és közelharcra a legalkalmasabbak. Szerencsénkre napjainkban már csak dekoratív, gyűjtött eszközként funkcionálnak, és nem szánják őket tényleges, fizikai alkalmazásra. Így váltak dísztőrré, amelyeket az Extrametál.hu kínálatában is megtalálsz.

A dísztőrök pengéje mindkét oldalon éles, a fém része vékony, ez könnyebb kezelhetőséget biztosít, a markolat is egyedi kialakítást kap, karcsú és díszített. A súlyukat, az alakjukat, a hosszúságukat, a megjelenésüket leginkább a tervezett felhasználási cél határozza meg. 

A tőröket 7 típus alapján különböztetik meg - az egyes típusok közötti különbségek az eredetükből adódnak, ráadásul mind egyedi jellemzőkkel rendelkezik, tehát a piacon különféle megjelenési formában találhatóak meg. Ilyen például a nevezetes Bollock Dagger.

A műkincsgyűjtők milliókat képesek fizetni egy-egy középkori fegyverért

Az Extrametál.hu-nál kapható dísztőröknek nemcsak a műkincsgyűjtők örülnek, hanem azok is, akik szeretik a szépen kidolgozott eszközöket. Ezek a használati tárgyak, illetve fegyverek nagy népszerűségnek örvendenek akkor is, ha nem fűződik hozzájuk semmiféle legenda, vagy nem köthetőek történelmi személyiségekhez, híres múltbéli eseményekhez. 

Híres dísztőr: a Nierendolch

Híres dísztőr a Nierendolch - egy olyan híres svájci tőr, ami a 16. század első éveiben sokat bizonyított, mint harctéri fegyver. Összetéveszthetetlen kinézete van: nyelvszerű, kétélű pengéje van hasas markolattal. Gyorsan díszfegyverré és státuszszimbólummá vált. 

A hüvelyét és markolatát gyakran aranyozott lemezekből készítették, amin bibliai történeteket jelenítettek meg. A penge díszítéséről sem feledkeztek meg. Ez a tőr ma már olyan népszerűvé vált, hogy mintegy 150 változata ismert. 

Ha te is szeretnéd meglepni az ismerősödet egy időtálló, emlékezetes ajándékkal, akkor válassz a részére egy dísztőrt.

Címkék: tőrök, fegyverek, reklám