Minden, ami szolár, csak jót tartogat

A szolárlámpa a Nap fényenergiáját nappal eltárolja, éjszaka pedig megörvendeztet a fényével. Mondhatni a Nap fénye éjjel is a rendelkezésedre áll. Praktikus megoldást jelentenek, hiszen a megfelelő helyen elhelyezve már nem igényelnek további különösebb törődést. Maximum elég néha portalanítani, vagy a ráhullott leveleket, havat letakarítani.

Nem kell vezetékelni sem, ahogy az energiaszámlát is elfelejtheted, hiszen a működési elvüknek köszönhetően nem igényelnek semmi mást, csak kellő ideig tartó napsütést.

A működési elvük roppant egyszerű

A nappali órákban a szolárpanel a napból energiát gyűjt be, amit a beépített és újratölthető akkumulátor átalakít elektromossággá és magában tárolja. Az akkumulátorban felhalmozódott energia sötétedés után felhasználásra kerül, azaz a lámpa világítani fog. 

null

Természetesen a tárolt energia felhasználhatósága és mennyisége függ attól, hogy milyenek az időjárási viszonyok. Nem mindegy, hogy mekkora a nap ereje, milyen erős a sugárzás, mennyi a napos órák száma, illetve az sem utolsó szempont, hogy mennyire ideális a szolár kerti lámpa elhelyezése.

Hova érdemes elhelyezni őket?

A kerti szolárlámpa a legoptimálisabban működni csak abban az esetben tud, ha gondosan megválasztod az elhelyezését. Egy leárnyékolt, eldugott helyen a teljesítménye nem lesz kielégítő. Olyan helyet válassz, ahol legalább 8 órán keresztül közvetlen napsugárzás érheti a szolárpanelt, mert csak így biztosítható a feltöltődése.

Ne tedd a szolárlámpákat:

  • Árnyékos helyre
  • Takarásba
  • Utcai lámpa közelébe - megzavarhatja a működésüket
  • Szélsőséges körülmények közé 
  • Öntözőberendezés mellé

A hatás tovább fokozható

Hogyan? Mondjuk egy olyan mozgásérzékelős LED lámpa segítségével, ami szintén szolár elven biztosítja a fényt a számodra. Ezek a LED fényforrással ellátott lámpák magukban hordozzák a LED technológia legtöbb előnyét. A hosszú élettartam és a költséghatékonyság mellett garantáltan megbízhatóak, esztétikusak. 

A szolárlámpák előnye, hogy sok esetben nem kell még az időzítésükkel vagy a bekapcsolásukkal sem vesződni, mert mindezt automatikusan végzik. Sötétedéskor az érzékelő bekapcsolja a lámpát, ami az összegyűjtött és eltárolt energiát felhasználva világítani kezd. 

A hatás még tovább fokozható: a mozgásérzékelős lámpák több szempontból is hasznosak lehetnek. Egyrészt csak akkor veszik igénybe az akkumulátorban tárolt energiát, amikor szükség van rá (azaz, amikor mozgást érzékelnek). Másrészt felkapcsolódásukkal meglepetést okozhatnak az illetéktelenül az udvarodba tévedőknek.

Ha te is olyan kültéri lámpákat szeretnél, amelyek csak akkor világítanak, amikor arra pont szükséged van, akkor válassz te is mozgásérzékelős LED lámpát. 

Címkék: világítás, lámpa, reklám