Nem könnyű eldönteni, melyik készülék szolgálja leginkább az igényeinket, de némi odafigyeléssel nem foghatunk mellé. Ez az írás a kiválasztásban igyekszik segítséget nyújtani.

Elsőként arról érdemes beszélni, hogy milyen típusú gép lehet a legjobb választás számunkra. Természetesen nem lehet egyértelműen kijelenteni, melyik a legjobb típus, hiszen az igényeink határozzák meg a választást. A mai napig a hagyományos elöltöltős gépek számítanak a legkeresettebbnek, nem véletlenül. Az ilyen gépek energiatakarékosak, nagy mennyiség mosására is alkalmasak és még az áruk is kedvező. Egyetlen hátrányuk a kifejezetten nagy helyigényük, ami miatt kis alapterületű fürdőszobákban csak nehezen helyezhetők el. Éppen ezért népszerűek a helytakarékos változatok is, mint a felöltöltős gépek. Ezek lényegesen kisebb alapterülettel rendelkeznek, ráadásul az előrefelé nyíló ajtó sem követel további helyigényt, csupán arra kell figyelnünk, hogy a gép fölött ne legyen falipolc vagy más akadály. Sajnos a szerkezeti kialakításuk miatt rosszabb energiahatékonysággal rendelkeznek, mint az elöltöltős társaik. A két típus előnyös tulajdonságait igyekeznek ötvözni az elöltöltős keskeny mosógépek, amelyek megfelelő alternatívát jelenthetnek kis alapterületű fürdőszobák esetén, noha helytakarékosságban nem vehetik fel a versenyt a felültöltős készülékekkel.

Érdemes szót ejteni a dobkapacitásról is. Minél nagyobb, annál jobb, gondolhatnánk, de ez nincs így. A féltöltetek mosása jelentős energiaveszteséget jelent, ami kiküszöbölhető olyan gépek esetében, amelyek súlyautomatikával rendelkeznek, azok viszont magasabb áron vásárolhatók meg. Éppen ezért érdemes megfontolni, mekkora mosógép ideális számunkra.

Nem mehetünk el a zajszint kérdése mellett sem. A mosógépet rendszerint zárt ajtó mögött a fürdőszobában, az alagsorban vagy különálló mosókonyhában szoktuk elhelyezni, azonban kis alapterületű lakások esetében ez nem mindig lehetséges. Ilyenkor érdemes zajcsökkentő elemekkel szerelt gépet választani, ami működés közben kevésbé zavar bennünket, ha az életterünkben kell elhelyeznünk.

Noha a típusok ismertetése során szóba került az energiatakarékosság kérdése, fontos tudni azt is, hogy a gyártók kötelesek jelölni az energiaosztályokat. Ez határozza meg, egy gép mennyire energiatakarékos. Problémát jelent azonban, hogy egyévvel ezelőtt megváltozott a skálára vonatkozó szabályozás, illetve vannak olyan termékkörök a háztartási készülékek között is, amelyek még a régit használják. Éppen ezért az összehasonlítás igencsak problémás lehet. Jó hír azonban, hogy a boltokban található minden új készülék már az új jelölésekkel van ellátva. 

Ne feledkezzünk meg a programokról sem. Érdemes tudni, hogy szinte minden készülék rendelkezik az általánosan használt mosási programokkal, ám ha különleges igényünk van, a készülék kiválasztásánál legyünk körültekintők. Figyeljünk például az antibakteriális mosási programra, ami rendszerint a magasabb minőségi kategóriákba tartozó készülékek képessége.

Amennyiben időt és odafigyelést fordítunk a számunkra megfelelő mosógép kiválasztására, biztosak lehetünk benne, hogy a készülékünk hosszú éveken keresztül hű társunk lesz a mosásban.

Címkék: edigital, mosógép, reklám