A szürkehályog szemüveggel, különböző kezelésekkel és gyógyszerekkel nem gyógyítható, egyedüli megoldás rá az operáció. Ettől azonban nem kell megijedni: a szürkehályog műtét az egyik leggyakrabban végrehajtott szemészeti beavatkozás szerte a világon, ezért az orvosok nagy tapasztalattal rendelkeznek benne. A modern technológiák alkalmazásával a szürkehályog beavatkozás rövid időt vesz igénybe és abszolút fájdalommentes. Nézzük
meg, hogyan zajlik a szürkehályog műtét és mire kell figyelni az elvégzését követő időszakban!

Ez történik a szürkehályog műtét során

Az operáció csupán néhány percig tart, ám a megfelelő felkészülés és kivizsgálás elengedhetetlen hozzá. A szürkehályog műtétet megelőzően szemészeti mérések során állapítják meg azt, hogy a páciens alkalmas-e a műtétre. Ha igen, sor kerülhet a beültetendő műlencsék megtervezésére, kiválasztására. Természetesen - ahogy minden műtét előtt - belgyógyászati kivizsgálásra is szükség van, amely a vér- és vizeletvizsgálatot, valamint az EKG-t foglalja magában.

A szürkehályog műtét legfeljebb 10 percig tart és helyi érzéstelenítésben végzik. Az eljárás során az elszürkült szemlencsét eltávolítják a szemgolyón ejtett apró bemetszésen keresztül és beültetik az új lencsét, amely a későbbiekben a tökéletes látást hivatott biztosítani.

Műtét utáni tudnivalók

Érdemes már a kezelés előtt utánanézni annak, hogy mire kell figyelni egy szürkehályog műtét után. A műtétet követően előfordulhat, hogy  könnyezést, fényérzékenységet és látás ingadozást tapasztal, de emiatt nem kell aggódni, teljesen természetes. A kívánt eredmény kialakulása egy hónapon belül történik meg, fokozatosan egyre jobban és jobban lát majd.

A szemeket a műtét utáni hetekben az orvos által felírt szemcseppel kell kezelni. A megfelelő gyógyulás érdekében nem szabad nagyobb súlyt emelni és 1 hétig sportolni sem. A szaunázástól, úszástól és szoláriumtól tartózkodni kell 1 hónapig. Zuhanyozni és egyéb módon tisztálkodni lehet, ám a kezelt szemet az első pár napban nem érheti víz. Az állapot ellenőrzésére a műtét után 1-2 nappal, valamint 2 hónappal később kerül sor. Ilyenkor történik meg a szemüveg felírása, bizonyos típusú műlencsék esetén ugyanis szükség lehet szemüveg viselésére is. 

A szürkehályog műtét kis megterheléssel járó beavatkozás, mely instant, de életre szóló megoldást kínál a kellemetlen látásromlásra. Egy olyan műtét, mely csupán egy néhány perces operáció alkalmazásával képes alapjaiban megváltoztatni az életminőségét.

Címkék: szürkehályog, szem, reklám