Futópadra fel! 

Hideg időben nem ajánlott a szabadban elkezdeni a futás, viszont a futópad kiváló alternatíva lehet. Könnyű kezelni, hatékony, és garantáltan meghozza a kedvet a mozgáshoz. A futópadnak számos más előnye is van a szabadban való futással szemben:

- hatékonyan nyeli el a futómozgásból eredő ütközéseket, 
- megfelelő keménységű futófelületet biztosít,
- kevésbé terheli az izületeket,
- a sebesség és az emelkedés mértéke szabadon variálható,
- használata biztonságos és kényelmes,
- nem kell számolnunk a kedvezőtlen időjárási viszonyokkal.

Ez a fitness gép remek társunk lehet az edzésben. A Mánia Fitness oldalán számos futópad található, a közülük való választáshoz kérjük szakértő segítségét!

Tanácsok futóedzéshez

Akár futópadon, akár aszfalton vagy terepen vágunk neki a futásnak, a bemelegítést sohasem szabad kihagyni. A bemelegítés szerepe sokrétű: felkészíti a szervezetetet a fizikai terhelésre, “beolajozza” az izületeket, megemeli a pulzust. Hatásai pedig a sérülések elkerüléséhez is hozzájárulnak. A nagyjából 10 perces bemelegítés során végezzünk kar-, váll-, csípő-, törzs-, és térdkörzéseket, törzsdöntéseket, térd- és sarokemeléseket, tempós sétát. 

Ha a bemelegítéssel megvagyunk, bele is kezdhetünk az intenzív mozgásba. A vészleállító gomb lehetővé teszi, hogy abban az esetben, ha túl gyors lenne a tempó vagy bármilyen más okból nem bírnánk az edzést, egy pillanat alatt leállítsuk a gépet. A beépített programok haladók számára ajánlottak, kezdetben érdemes inkább gyors séta és lassú futás váltakozásával indítani, majd a futóetapok hosszát folyamatosan emelni, a sétával töltötteket pedig csökkenteni. 

Eleinte elég heti 2-3 alkalommal futópadra pattanni. A dőlésszög és a sebesség manuálisan szabályozható a gépen. Az edzéshez mindig válasszunk kényelmes, izzadságelvezető ruházatot és futásra alkalmas, minőségi cipőt. Ne feledkezzünk meg a folyadékpótlásról sem!

A legtöbb gép tájékoztatást nyújt a megtett kilométerek, az elégetett kalóriák számáról, az aktuális pulzusszámról, és az eltelt időről is. Edzettségünk növekedésével beiktathatunk intervallum edzéseket és tempófutásokat is a repertoárba. A futás remek kardió edzés, de heti néhány alkalommal erősítő edzéseket is szükséges beiktatni.

Futás után jöhet a levezetés. A nyújtás szerepe ugyanolyan fontos, mint a bemelegítésé. Ellazítja az izmokat, lassítja a pulzust és hozzájárul az izomláz elkerüléséhez is. Az említett tanácsok és a fokozatosság elvének betartásával a futás valódi szerelemsport lehet a mozogni vágyók számára.

Címkék: futópad, maniafitness, futás, edzés, egészség, reklám