Azonban ha úgy alakítjuk ki a konyhánkat, hogy az is az egészségünket szolgálja, könnyebb lehet a dolgunk. Egy olyan korszerű elektronikai cikk, mint a gőzsütő, nagyban hozzájárul a mindennapi fogások tudatos sütéséhez, illetve további hőkezeléséhez. Ezért érdemes a zsiradékokat vízgőzre cserélni.

A hőkezelés hatása az ételekre

A friss, a hűtött és a fagyasztott élelmiszereket egyaránt szükséges hőkezelnünk. Erre nem csupán azért van szükség, hogy a textúrák könnyebben fogyaszthatóak legyenek. A különféle élősködők és kórokozók bizonyos hőfokon pusztulnak el, ez pedig elengedhetetlen.

Azonban egyáltalán nem mindegy, hogy milyen hozzávalókkal sütjük, főzzük, pároljuk az ételeinket. A hagyományos magyar konyha a legtöbb esetben zsírt, vajat vagy olajat használ. Azonban egyre elterjedtebbek az olyan növényi olajok, mint a kókusz vagy az olívaolaj, és nem véletlenül.

Mi a gond a zsírral és a napraforgóolajjal?

Igaz ugyan, hogy a legegyszerűbben és legtakarékosabban az állati zsiradékokat és a napraforgó olajat szerezhetjük be. Azonban egyre több tanulmány bizonyítja ezen alapanyagok szív- és érrendszerre gyakorolt

A zsír - különösen a házi sertésé - nagyban megnöveli annak kockázatát, hogy az érfalakon zsírlerakódások keletkeznek. Nőhet a koleszterinszintünk, és ezzel együtt a szívinfarktus kockázata is. A napraforgóolaj sajtolása és finomítása során pedig a szabad szénhidrogén láncok adhatnak okot aggodalomra.

A gőzsütő megőrzi az ételek értékét

Az olajok és zsírok fogyasztásának teljes megvonása nem ajánlott, hiszen vannak olyan vitaminok, amelyek csak ebben a közegben oldódnak. Azonban nagyon sokat tehetünk az egészségünkért, ha zsiradékok helyett vízgőz segítségével hőkezeljük az élelmiszereinket.

Egyszerűen és gyorsan készülnek el a legkülönfélébb állati és növényi eredetű fogások az onlineMárkaboltok gőzsütőiben. A beépített víztartályból folyamatosan képződik a vízgőz, amely ideális textúrát biztosít a fogásainknak. Köretek, húsok, tészták és édességek sütésére egyaránt alkalmas a gőzsütő.

Mire figyeljünk, ha gőzsütőt választunk?

Az igényeinktől és a lehetőségeinktől függően több gőzsütő közül választhatunk. Érdemes néhány szempontot figyelembe venni, mielőtt döntenénk. Léteznek egy és több gőzfokozattal működtethető készülékek, és a víztartály mérete is változó.

A sütőtér méretében is találunk különbségeket. Vannak gőzsütők, amelyek alkalmasak az ételek regenerálására és tészták kelesztésére is. Érdemes alaposan végigolvasni és összehasonlítani a termékek műszaki leírásait. Így biztosan olyan készüléket választunk, amely hatékonyan áll az egészségünk szolgálatában.

Címkék: gőzsütő, onlinemarkaboltok, zsír, olaj, étel, egészség, reklám