Egy hagyományos szál cigaretta több mint négyezer különböző káros anyagot tartalmaz, ami a dohányos tüdejét (de más területeket is) károsítja. A szálló füst is közel negyven káros anyaggal bír, amik akkor is a levegőbe jutnak, ha csak ég a dohányáru, de nem szívják. Ha olyan valaki lélgezi be ezt a füstöt, aki nem gyújtott rá, akkor passzív dohányzásról beszélünk.

Biztosan te is hallottad már, hogy a passzív dohányzás sokkal kártékonyabb, mint az aktív. Miként lehetséges ez? A füst az égés miatt a parázsból keletkezik, így szűretlenül kerülnek a légtérbe a mérgező anyagok. Az ElfBarVape munkatársai ebben a cikkben alternatívát mutatnak arra, hogyan tudjuk megóvni szeretteinket a közvetett a mérgezéstől.

A passzív dohányzás legtöbb elszenvedője gyermek

A hazai felmérésekből az derül ki, hogy az óvodások 29%-a passzív dohányos. Tehát akaratán kívül füstös környezetben él. Ez több okból is aggasztó. Elsősorban azért, mert a dohányfüst belélegzésének következménye lehet akár csecsemőhalál, jobb esetben gyermekkori asztma kialakulása vagy a rendszeresen visszatérő középfülgyulladás. Másodsorban pedig egy nemzetközi kutatás eredménye arra is rávilágított, hogy azoknál a gyermekeknél, akiknek mindkét szülője dohányzik otthon, nagykorúságukra 3,3 évvel “öregebbek” az érfalaik, mint azoknak a társaiknak, akiknek a szülei nem dohányoznak. 

Mivel az elektromos cigaretták nem az égés elvén működnek, így nem kerül a levegőbe káros anyag. Az e cigik füstje igazából nem is füst, hanem vízgőz, amit propilén-glikol és növényi glicerin alkot, ezek pedig ártalmatlanok. Ha te sem szeretnéd tovább roncsolni a szeretteid szervezetét, válts az ElfBarVape különböző kiszerelésű elektromos cigik valamelyikére.

Kevesebb lehetőség a balesetre

Egy dohányos zsebében mindig lapul egy doboz gyufa vagy öngyújtó. Sőt, sokszor nem csak a zsebben, hanem a polcon vagy az asztalon felejtjük. A kis kíváncsi kezek pedig kitapogatják, meggyújtják, hiszen minden érdekes, amit nem ismernek.

Az e cigik tovább előnye, hogy nem lesz többé rossz helyen felejtett gyújtószerszám, hiszen nincs szükség semmi ilyesmire. Ezzel megelőzhetőek az égési sérülések vagy a nem szándékos tűzokozás. Ahogy elkezdjük szívni a szerkezetet, működésbe lép. Nem kell egyik alkatrészét sem cserélni, ha kifogy, akkor eldobható. Mivel akkumulátorral működik, azt tudni kell, hogy veszélyes hulladéknak minősül, és amíg töltve van, addig ezt is gyermekek elől elzárva kell tárolni. 

Minta a gyermeknek

Szintén a fenti kutatás vizsgálta, hogy azok a kiskorúak, akik pöfékelő szülők mellett nőnek fel, felnőttkorukban hamarabb erősítik a dohányosok táborát. Érdekes, hogy ahol csak az egyik szülő hódol ennek a káros szenvedélynek, vagy egyik sem, ott ezt a mintát nem viszi tovább.

Címkék: ElfBarVape, dohányzás, cigaretta, elektromos, reklám