A legnépszerűbb, irodai munkát automatizáló program az MS Office programcsomag, amelynek létezik több ingyenes alternatívája is. Ezek szintén jogtiszta, ún. szabad és nyílt forráskódú szoftverek.

Az irodai szoftverek értünk vannak

Egy kis irodai környezet kialakítása nem annyira bonyolult feladat. Azonban cégenként eltérőek az igények, hiszen pl. egy grafikával foglalkozó vállalkozásnak más a szoftverigénye, mint egy gépgyártásban tevékenykedőnek.

Szoftverválasztás előtt minden esetben figyelembe kell venni a használt operációs rendszer sajátosságait, bár léteznek platformfüggetlen szoftverek is.

A legtöbb cég esetében szükséges alapszintű feladatok: szövegszerkesztés, táblázat-, nyilvántartás-kezelés, prezentációkészítés, rajzolás, levelezés és üzenetkezelés, képszerkesztés.

Ha az ideális számítógépeket keresed az irodádba, az USAnotebook szakemberei segítenek a kiválasztásban.

Az MS Office, a legelterjedtebb irodai szoftvercsomag

A legismertebb és a legtöbbet szidott irodai programcsomag a Microsoft által fejlesztett Office, amely jellemzője és egyik legnagyobb hátránya, hogy minden új változata olyan módosításokat tartalmaz, amelyek miatt a régebbi verziók dokumentumai nem használhatók tovább. Hátránya még a borsos ára is.

null

Azonban a Word még ma is az egyik legjobb szövegszerkesztő, a PowerPointtal pedig nagyon jó minőségű bemutatókat lehet készíteni. A csomag tartozéka még az Excel táblázat-, illetve az Access adatbázis-kezelő is, valamint e-maileket (Outlook), kiadványokat is szerkeszthetünk. Mind Windows, mind macOS operációs rendszer alatt futtatható.

Ingyenes irodai szoftvercsomagok

Amennyiben a gazdaságosság, költséghatékonyság a cél, számos ingyenes alternatíva közül választhatunk: StarOffice, LibreOffice (korábban OpenOffice), PolarisOffice, amelyek felépítése egészen hasonló az Office-éhoz, és a legtöbb fájltípussal kompatibilisek.

Az alternatív irodai szoftvereken felül egyre elterjedtebbek a böngészőkben futtatható, platformfüggetlen webes alkalmazások. A legnépszerűbb felhőalapú irodai megoldás a Google csomagja (Docs, Sheets, Slides, Drawings), amely ingyenes, bárhonnan elérhető és szerkeszthető, megosztható.

Fő a biztonság!

Az egyéni felhasználók adatbiztonsága is fontos, de a céges adatoké még ennél is fontosabb. A korszerű biztonsági programok komplexek, hiszen ezek már nemcsak vírusirtók, hanem tűzfal, levélszemétszűrő és más egyéb szolgáltatásokat is nyújtanak.

Ezeknek is léteznek ingyenes megoldásai, de a fizetőseknek is létezik kedvezményes változata is.

Bármelyiket is választod, nagyon fontos, hogy a telepítés után időről időre letöltsd a frissítéseket is, mivel a biztonsági fenyegetésekkel szemben csak így védheted meg adataidat.

Címkék: microsoft office, reklám