Ettől függetlenül természetesen van pár dolog, amikre mindenképp ügyelnünk kell, ha egészséges formában szeretnénk hörcsögöt tartani.

Amit mindenképp érdemes tudni a hörcsögökről

  • A hörcsögök számára az ideális tartási mód az magányosan, egyedüli rágcsálóként történik. Hiába gondoljuk azt, hogy a hörcsög társas lény, korántsem igényli igazán a fajtársai közelségét. Ha többen vannak egy térben, igen könnyen összekapnak, amikből akár vérremenő harcok is kialakulhatnak.
  • Mindenképp nagy teret kell biztosítani a hörcsögök számára, legyenek akármilyen kicsik is. A legjobb, ha egy ingergazdag, játékokkal teletűzdelt élőhelyük van, ahol biztosan nem fognak unatkozni. Méretet tekintve az ideális ketrec a törpehörcsög számára legalább 75x40 centis, aranyhörcsögnek pedig minimum 80x50 cm alapterületű ketrec vagy terrárium való, de ha nagyobb, az csak jobb. A Kedvence.hu-nál kapható ketrecek között biztosan találsz megfelelő méretűt.
  • A rutinos hörcsögtartók ismerik a csutkaalmot, ami nagyon jó hatással van a hörcsögök körmére, így gyakran használják. Az alom teljes területére nem szabad használni, de ha egy kisebb tálba kerül belőle, az nagyon jó döntés. Az intenzívebb koptatás érdekében lehet az alomba rejteni néhány finomságot, hogy minél jobban használják.
  • Mivel nagyon nagy a mozgásigényük, így a különböző játékokon kívül érdemes beszerezni hörcsögkereket is, amiben akár több kilométert is megtehet az állat. Minden esetben csak teljesen zárt felületű kerék használható, mert a nyitottba be tud szorulni az állat lába.
  • Éjszakai állatok lévén nem igazán vannak ébren nappal. Ha dédelgetni szeretnénk, várjuk meg, míg magától felébred, és akkor igyekezzünk a kedvében járni.
  • Mivel a hörcsögök gondosan titkolják, ha bármi bajuk van, így hetente kell nézni a súlyukat és táblázatot vezetni róluk. Ez nagyon lényeges, mert a betegség először súlyvesztéssel jelentkezik. Ebben az esetben mielőbb állatorvoshoz kell vinni.
  • Ha dekorálni szeretnénk az élőhelyüket, akkor használjunk hozzá száraz növényeket. Ebben az esetben azzal sincs probléma, ha megkóstolja, hiszen fogyasztásra alkalmas.

null

Egy kis érdekesség a hörcsögökről

  • Tudtad, hogy bár népszerű tévhit, de a hörcsögöket egyáltalán nem kell fürdetni? Számos videót találhatsz, hogy cukik a fürdő hörcsögök, de nem tesz jót nekik, és végképp nem igénylik a pancsolást. Amennyiben tisztálkodna, azt naponta több alkalommal, saját magának végzi.
  • Amikor tüsszögő hangot hallunk a rágcsálótól, akkor nem biztos, hogy meg van fázva. A legtöbb esetben azt fejezi ki vele, hogy valami nem tetszik neki, esetleg a terhére van. Ilyenkor célszerű magára hagyni, míg megnyugszik.
  • Hazánkban összesen egyetlen tenyésztő foglalkozik fajtiszta dzsungáriai törpehörcsögök tenyésztésével, a Smallsteps Hamstery. Ha nem náluk vásároltunk dzsungáriai törpehörcsögöt, akkor az biztosan számos más fajtának a vérvonalát is tartalmazza. Ez persze nem baj, de ne hagyjuk magunkat átverni!

Ha felszerelésre van szükséged a rácsáló tartásához, keresd fel a Kedvence.hu-t!

Címkék: hörgcsög, kedvence.hu, reklám