Pedig a legéletbevágóbb autóalkatrészek közé tartoznak, mivel felfogják a szennyeződéseket és ezáltal védik a különböző alkatrészeket. Idővel a szűrők megtelnek törmelékkel, és már nem végzik hatékonyan a munkájukat.

De melyek is ezek a szűrők, mi a feladatuk, és milyen gyakran kell cserélni őket?

Attól függően, hogy mit védenek és mit szűrnek, az alábbi szűrőtípusok léteznek: pollenszűrők, olajszűrők, üzemanyagszűrők és légszűrők. Nézzük meg sorban mindegyiket egy kicsit közelebbről.

(Az illusztráció az autoalkatreszek24.hu származik)

A pollenszűrő

Az autónkban lévő pollenszűrő egyfajta gátként működik az autó utasai és a külső szennyező anyagok között. Ez a szűrő tisztítja meg az autó fűtő- és hűtőrendszerén keresztül beáramló levegőt, eltávolítva a port és egyéb szennyeződéseket a levegőből. A pollenszűrő cseréjének ütemezését az autó használati útmutatójában találjuk. Ez autónkként változó lehet, de általában 20-25.000 km között van. Ha a szellőzőnyílásokból kellemetlen szagok érkeznek, vagy a fűtés/légkondicionáló bekapcsolásakor furcsa csörgő hangot hallunk, az árulkodó jel lehet arra, hogy ideje pollenszűrő cserélnünk. A pollenszűrő eltömődésének másik jele a gyenge légáramlás. Ezt könnyű észrevenni, mivel az ablakok belülről párásodni kezdenek.

Az olajszűrő

Az olajszűrőt feladata, hogy eltávolítsa a piszkot és a törmeléket a motorolajból. A tiszta olaj létfontosságú az autó élettartama szempontjából. Az autóban lévő olajszűrőt az olajcsere alkalmával az olajjal együtt kell cserélni az autó gyártójának ajánlásai szerint. Olajcserére átlagosan 10.000 km-ként vagy félévente van szükség, attól függően, hogy melyik következik be előbb. Ha szélsőséges körülmények között használjuk az autónkat, például poros utakon vagy nagyon magas külső hőmérsékleten, az olaj- és az olajszűrőcsere sokkal gyakrabban szükségessé válik.

Az üzemanyagszűrő

Az üzemanyagszűrő eltávolítja az üzemanyagban lévő szennyeződéseket és ezáltal védi az üzemanyag-befecskendezőket, amivel kulcsszerepet játszik motor teljesítményének és élettartamának megőrzésében. Az autógyártók különböző időintervallumokat adnak meg a cserére, valahol 30-100 ezer kilométer között. Ha azonban rendszeresen kis távolságokon használjuk az autónkat, évente ajánlott üzemanyagszűrőt cserélni. Az üzemanyagszűrő cseréje a dízelmotoroknál sokkal fontosabb, mint a benzineseknél, aminek oka a dízel üzemanyag tulajdonságaiban rejlik. A dízelautóknál az üzemanyagszűrőt lehetőleg évente cseréljük a tél előtti szerviz alkalmával. A legmodernebb dízel motorok esetében ezt semmiképp nem érdemes elhanyagolni, mert azok befecskendező rendszere különösen érzékeny az üzemanyag tisztaságára.

A légszűrő

A motorlégszűrő megakadályozza, hogy por, törmelék, esetleg rovarok is bejussanak autó motoregységébe. Ez a szűrő gondoskodik a motor tisztaságáról és hatékony működéséről. A motorlégszűrő cseréjének időintervallumát az autógyártók határozzák meg, és modellenként valamint évjáratonként változik, de általában 25-70.000 km között van. Szerencsére ez a motorlégszűrő a legtöbb autóban könnyen hozzáférhető, így könnyen kivehető, és ellenőrizhető a szennyezettségi foka.

Ne feledkezzünk hát meg a szűrőkről. Ahhoz, hogy az autónk hatékonyan működjön, tartsuk szemmel a különböző típusú szűrőket, és végezzük el a szűrőcseréket idejében.

Címkék: pollenszűrő, oaljszűrő, légszűrő, jármű, üzemanyag, reklám, autó, benzin