A különböző papírok eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek, amik befolyásolják azt is, hogy mit érdemes rájuk nyomtatni.

A TonerPartners.hu csapata ebben a cikkben összegyűjtött néhány minőségi szempontot, ami különbséget tesz papír és papír között.

A papír mérete

A leggyakrabban használt az A4-es formátumú papír, melynek pontos mérete 210x297 mm, a legtöbb nyomtatót ilyen méretű adagolótálcával látják el. Ha ennél kisebb formátumú a dokumentumod, amit nyomtatni szeretnél, akkor is ebben a méretben érdemes kinyomtatnod, ha a gazdaságosság is szempont a nyomtatás során.

A legtöbb nyomtató adagolótálcáját át tudod méretezni A5-ös, azaz 148x210 mm méretűre.

A papír méretét ISO szabvány határozza meg, ezt nem csak Magyarország, hanem a világ több országa is alkalmazza.

Súly

A papírnak súlya is van. Bár egy-egy oldalnál neked lehet, hogy fel sem tűnik, de az átlagos nyomtatók bizonyos tömeg felett nem tudnak megbirkózni a nehezebb lapok adagolásával.

A klasszikus irodai nyomtatásra használt papír súlya 80 g/m2, míg a kartonoké átlagosan 300 g/m2.

Egy kisebb súlyú kartonnal még lehet, hogy könnyedén megbirkózik a készüléked, ha valamilyen irat esetében fontos, hogy tartósabb legyen.

Ahhoz, hogy a dokumentumaid a legnagyobb hozzáértést sugározzák, a jó papír csak fél siker. Szükséged lesz még egy jó nyomtatóra és patronra is.

A TonerPartners.hu webshopja a legnépszerűbb HP nyomtató mellett számos márkát kínál, és a hozzájuk tartozó eredeti és alternatív festékkazettákat is megtalálod egy helyen.

Átlátszatlanság

Az átlátszatlanság abból a szempontból fontos, hogyha a papír mindkét oldalára szeretnénk nyomtatni, akkor minél kevésbé látszódjon át a nyomtatott szöveg a másik oldalra.

Mint a fehér holló

A papír fehérségét a hozzáadott optikai fehérítő adja meg. Nagy fehérségű papíron kellően kontrasztosan hatnak a színekkel teli ábrák, viszont ha ugyanilyen fehérségű papírra hosszú fekete-fehér szöveget nyomtatunk, az bánthatja a szemet. ISO szabvány szerint a 113-as fehérség számít ideálisnak.

null

Felület

A papírok felületükben is különbözőek lehetnek. Többnyire két osztályba soroljuk őket: durva és sima papír.

Minőségi osztályzat: A, B vagy C

  • A minősítés: Ez a legmagasabb minősítési osztályzat, amit papír kaphat. Azt jelenti, hogy megfelel a legmagasabb követelményeknek. Ideális a súlya, valamint a lap mindkét oldala egyenletesen sima felületű.
  • B minősítés: Ár-érték arányban a legjobb választás. Kiválóan alkalmas mind színes, mind fekete fehér iratok nyomtatásához, akár kétoldalas kivitelben is. Ezzel a típusú papírral tehetsz a nyomtatód korai kopásának megelőzéséért is.
  • C minősítés: Ez a legolcsóbb fajtája az irodai papíroknak. Kis oldalszámú és csak egyoldalas dokumentumok nyomtatására alkalmas. Inkább lézernyomtatókhoz való, ugyanis a tintasugaras eljárás során könnyen szétfolyhat rajta a festék.

Címkék: nyomtató, papír, reklám