Nincs olyan sejtünk, szövetünk, amelynek ne lenne rá szüksége. Elsősorban a csontok védelméért felelős, ám más, pozitív egészségügyi hatásai is vannak.

Nem csak számos kedvező hatása miatt érdemes odafigyelni arra, hogy rendszeresen bejuttassuk a szervezetünkbe. Hiánya komoly fejlődési problémákat, illetve betegségeket okozhat.

De vajon miért is fontos, hogy rendszeresen pótoljuk, illetve hogyan juttathatjuk be a szervezetünkbe? Cikkünkben összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat!

Miért van szükség kalciumra?

Amit biztosan tudunk a kalciumról, hogy szükséges a csontok védelméhez. Ám ezenkívül számos pozitív hatása van, amelyek mellett nem mehetünk el szó nélkül.

A kalcium támogatja idegrendszerünk normál működését, a véralvadást, illetve az izmokat is. Emellett segít a szabályos szívműködésben, a gyulladások megelőzésében, valamint a stressz kezelésében is.

Ha ez még nem lenne elég, mérsékli a légúti problémákat, részt vesz a vas felszívódásában, illetve a foszforral együtt a fogak épségének megőrzését is segíti.

Hiánya komoly problémákat okozhat. Gyermekkorban azért veszélyes a túl kevés kalcium, mert megakadályozhatja a normál csontfejlődési folyamatot, felnőttkorban pedig csontritkulást, izomgörcsöket, izomfájdalmakat okozhat. Ezenkívül rossz hatással van az idegrendszerre is, de a vas felszívódásában is zavarok jelentkezhetnek hatására.

Hogyan pótolható?

Amennyiben arra gyanakszunk, hogy túl kevés kálcium kerül be a szervezetünkbe, úgy érdemes figyelmet fordítani ennek pótlására. Ennek érdekében különböző módszerek közül válogathatunk.

A legegyszerűbb megoldás a különböző kalciumtartalmú készítmények szedése. A gyógyszertárakban számos formában elérhetőek: például tablettaként, vagy pezsgőtablettaként is.

Az egyik ilyen népszerű termék a kálcium magnézium tabletta, amely egyszerre biztosítja mindkét fontos anyagot a szervezet számára.

Ezenkívül táplálkozásunkkal is sokat tehetünk azért, hogy megfelelő mennyiségű kalciumhoz jussunk. Bizonyos ételekben például nagy mennyiségben megtalálhatjuk ezt az ásványi anyagot.

null

A leveles zöldségek, mint például a spenót, a bordáskel, a fehérrépa zöldje vagy a kelkáposzta nagy mennyiségben tartalmazza. Épp úgy, mint a chia-mag, az asztalt füge vagy épp a mandula.

Kiváló kalciumforrás még a lazac, a szardínia és a ricotta is. Továbbá nagy mennyiségű kalcium található még a narancslében, a tofuban és a zabpehelyben is.

Bár a kalcium túladagolása nem jelent számunkra veszélyt, érdemes figyelni arra, hogy ne lépjük túl a napi ajánlott fogyasztási mennyiséget. Ellenkező esetben különböző emésztési panaszokat tapasztalhatunk meg.

Címkék: kálcium, reklám