De miért van az, hogy ennyien rajonganak ezért az autómárkáért? És azt tudtad, hogy nem is Elon Musk az alapító? Nézzük, mit érdemes tudni a Tesláról, és hol szerezheted be raktárról ezeket a közkedvelt elektromos autókat.

Nem Elon Musk a Tesla alapítója! 

A vállalat a nevét Nikola Tesláról kapta. 2003-ban ketten, Martin Eberhard és Marc Tarpenning alapította a céget. Elon Musk csak 2004-ben jött a képbe, mint befektető (6,5 millió dollárt fektetett a cégbe). Musk meglátta a lehetőséget (és egyetértett az olajfüggőség csökkentésével), bár ekkor még sehol sem voltak a kézzelfogható autók.

Egészen 2009-ig kellett várni az első, sorozatgyártásra alkalmas, működő és értékesíthető modellre, a Tesla Roadsterre. Ez volt gyakorlatilag az első, teljes mértékben elektromos meghajtású sportautó a világon. Innentől pedig nem volt megállás, jöhettek a további modellek!

A sorban negyedik Tesla készletről elérhető már itthon is

A Tesla Model S volt a gyár második elektromos autója (egy szedán), amit piacra dobtak. Ekkor 2009-et írtunk, de egészen 2012-ig kellett várni az autók kiszállítására. Tehát aki időben megrendelte, annak is éveket kellett várnia ahhoz, hogy beleülhessen az új autójába. Egy kicsit a szocializmust idézi ez az előjegyzéses rendszer, de valljuk be őszintén, ügyesen csinálta Elon Musk.

https-__101evpark.hu_ - 2021 szeptember - Cikk1.png

2012-ben jött a harmadik típus, egy crossover (SUV), ami a Tesla Model X nevet kapta. Folyamatosan nőtt a termelési kapacitás, újabb és újabb gyártástechnológiai újításokat vezettek be. Míg végül 2013-ban megérkezett a Model 3! Érdekesség, hogy az eredeti neve Model E lett volna, de ez a név a Ford által már be volt jegyeztetve. Így maradt a 3 megnevezés, mint “fordított E”, melynek Elon Musk víziójában fontos szerepe volt, de erről később.

Ma már eljutottunk odáig, hogy a 101 EV Parknál készletről szerezheted be a Tesla Model 3-at! Azt a típust, amelyből az első 30 példányt 2017-ben adták át, ráadásul ezek még mind Tesla alkalmazottakhoz kerültek. 

A Tesla SEXY? Az!

Musk víziója 2019-ben vált teljessé, a Model Y megérkezésével, mellyel egésszé vált a SEXY sorozat. Ez nem csak Elon humorát, de azt is tükrözi, hogy sokan hogyan is viszonyulnak a modellekhez. Ma ugyanis még mindig nagyon menő a gyártó autóit vezetni.

Ez a robotpilótának és egyéb innovatív fejlesztésnek is köszönhető, de a fő vonzerő talán nem ez. Hanem az, hogy ezek az autók sportautókat megszégyenítő gyorsulásra képesek! Ha csak a fent említett 101 EV Parknál elérhető Model 3-akat nézzük, félelmetesen gyorsulnak! Akár 3,3 mp alatt elérhetjük a 100 km/órás sebességet, ha az összkerékmeghajtásos Performance mellett tesszük le a voksunkat.

Címkék: Teslamelektromos, készlet, reklám, autó