A következőkben a szabadság kalkulálását, a napokat befolyásoló tényezőket vesszük górcső alá, sőt szó lesz arról is, hogy az apukáknak jár-e szabadság gyermekük születése után! Tarts velünk, hogy mindent megtudhass!

Röviden a szabadság kiszámolásáról

Mindenek előtt szeretnénk beavatni, hogy melyek azok a tényezők, amelyek befolyásolják a szabadságok napját, hogy hány nap vehető ki kedvezmény nélkül.

Az alapszabadság, amely minden dolgozó embernek jár, se több, se kevesebb mint 20 nap. Ezt a számot azonban nagyban befolyásolja, hogy:

  • hány gyermekről gondoskodsz, hogy köztük van-e fogyatékkal élő gyermek,
  • hány éves vagy,
  • van-e egészségkorlátozásod,
  • extrém körülmények között dolgozol-e.

Csak az életkorod alapján 25 éves korodtól minden évben eggyel több pótszabadságot vehetsz ki, 45 éves kor felett például már 10 munkanapot vehetsz igénybe. Ha ez még nagyon messze van tőled, mert még a 18. életévedet sem töltötted be, akkor is van egy jó hírünk. Amíg nem töltöd be az említett kort, 5 napot vehetsz ki.

Ha a föld alatt vagy ionizáló sugarak között dolgozol, az extrém munkavégzésnek számít, és összesen 5 munkanapnyi pótszabadságot vehetsz ki, ennyi jár akkor is, 50%-os vagy e feletti egészségkorlátozással élsz együtt.

Mi van a szülőkkel? Minden anyuka és apuka, aki 16 éven aluli gyermekről gondoskodik, egy gyermekkel 1 plusz pótnapot, 2 után 4, 3 után pedig összesen 7 munkanapot vehet ki. Ha valamelyikük fogyatékkal él, akkor pedig további 2 nap jár.

null

Kinek van energiája mindezt észben tartani?!

Teljesen jogosan hábordsz fel, ha úgy érzed, ezeket és még a többi szabadságot befolyásoló szabályt nagyon nehéz észben tartani. Ne aggódj, van egy igazán hasznos tippünk a számodra! Ha szeretnéd pillanatokon belül megtudni, hogy mennyi szabadság jár neked, egyszerűen ellenőrizd egy szabadságkalkulátor segítségével a kiszamolo.com-on! Itt már előre be van táplálva minden adat, neked csupán a kritériumokat kell kitöltened!

Fontos, hogy tudd, mennyi szabadság jár neked, hiszen nyaralni is ez alapján tudsz elmenni, sőt akár a főnöködet is tudod rá figyelmeztetni, hogy bizony neked még jár adott esetben néhány nap!

Nemsokára érkezik a gyermekünk, meddig maradhatok otthon az anyával és a kicsivel?

A jelenlegi törvények szerint minden apukának jár összesen 5 nap szabadság a pici születése után. Ha esetleg ikreket vártok, van egy jó hírünk is! Utánuk 7 nap jár összesen, a születést követő második hónapig veheted ki.

Címkék: kiszámoló, szabadság, nyár, reklám