Mi is az a változókor?

A változókor, más néven klimax, egy négy szakaszra osztható folyamat, amely a nők méhének kimerülésével és az ezzel kapcsolatos hormonális változásokkal függ össze. A változókor alatt zajló hormonális folyamatok az egész testre kihatnak.

Hogy pontosan mi történik? Először elkezd kimerülni a petefészek, ezt érzékelve az agyalapi mirigy fokozott hormontermeléssel próbálja befolyásolni a méhet, az a célja, hogy az ösztrogéntermelés újra elérje a megszokott szintet. Ez a folyamat óriási hormoningadozással jár, a megszokott rendszer felborulásával. Az ösztrogénszint újra magas lesz, addig, amíg a méh teljesen ki nem merül.

A kisebb-nagyobb változások az egész testre kihatnak, ezek közül általában a közérzetünkre ható folyamatokat szokták kihangsúlyozni. Pedig a változókor jellemzőit megismerve könnyebben megérthetjük, hogy milyen komplex folyamatról van szó. Ebből kifolyólag pedig láthatjuk, hogy pontosan miért is jelenthet ránk nagyobb veszélyt ez a folyamat, mint gondolnánk.

A változókor hatása az egészségre

A változókor egyik legmeghatározóbb hormonális folyamata az ösztrogénszint csökkenése. Ez a hormonális változás pedig olyan változásokat indít el a szervezetünkben, amely növeli a szívinfarktus kockázatát.

Az ösztrogénszint csökkenésével nő a szervezet koleszterinszintje. Ezzel összefüggésben a túlsúly, valamint a hasi elhízás esélye is nagyobb lesz. Ezeknek a változásoknak a következménye pedig a magas vérnyomás, a diabétesz kialakulása, az erek általános állapotának romlása.

null

Ilyenkor már nagyobb a szívritmuszavarok megjelenésének esélye is. Ötven év felett a nők sokkal veszélyeztetettebbek, mint a férfiak. Ennek a drasztikus változásnak az az oka, hogy a menopauzáig a nők védettek ezekkel a betegségekkel szemben, mint a férfiak, a védettség megszűnése után pedig hirtelen fokozottabban kiszolgáltatottabbak lesznek, mint a férfiak.

Ráadásul a nők körében a szívinfarktus előjelei és tünetei is eltérőek - ismert fájdalom a karban, a mellkasi szorító érzés. Helyette a szívinfarktust elszenvedő nők nagy része gyomorfájdalmat érez, esetleg enyhe fáradtságot. Így nem ismeri fel időben a bajt.

Mi a megoldás?

Ezek a változások folyamatosan, csendben zajlanak le a szervezetben. Ezért az egyetlen lehetőség a baj megelőzésére - természetesen egészséges életmóddal, zsírszegény étkezéssel és sok mozgással összhangban - a gyakori szűrés.

A szakemberek szerint legalább félévente szűrésre kell járnia a 40 év feletti nőknek, hogy megelőzzék a komolyabb bajt.

Címkék: klimax, változókor, reklám