Nem csupán a kültéri programok maximális élvezete miatt nagyon hasznos találmány ez, hanem egészségünk megóvása miatt is. Némely felbukkanó vérszívó ugyanis nem csupán megcsapolja véredényeinket, kaphatunk tőlük „ajándékba” pár nagyon veszélyes kórokozót. És ez nem tréfadolog!

Veszélyt hordozó vércsapolók

A szúnyogcsípés nem csak fájhat, kipirosodhat és viszkethet a helye napokig, hanem meg is fertőződhetünk a szervezetünkbe kerülő rovarnyálon keresztül a benne lévő kórokozóval. 

Körülbelül 50 őshonos szúnyogfajtát tartanak nyilván Magyarország területén. Ezek legtöbbje emberre veszélytelen. A klímaváltozás számlájára írják a kutatók, hogy már olyan helyeken is megjelentek és áttelelnek igazán veszélyes fertőzést terjesztő fajok, ahol korábban nem. Ezek közül három csípőszúnyog faj jelent igazán problémát nálunk: az ázsiai tigrisszúnyog, az ázsiai bozótszúnyog és a koreai szúnyog.

A kullancsokról már régebb óta tudjuk, hogy sok ártalmas betegséget terjeszthetnek. A négy legveszélyesebb betegség: a kullancs encephalitis, a Lyme-kór, a TIBOLA és a nyúlpestis. 

null

Kórok, amiket jobb elkerülni

Az ázsiai tigrisszúnyog lábai fekete-fehér csíkosak, délkelet-Ázsiában őshonos. Mára szinte az egész világon elterjedt. Ennek oka a nemzetközi áru- és személyszállítás lehet. A Zika-vírust, a nyugat-nílusi vírust, a sárgalázat, a Dengue-lázat, a Chikungunya-lázat terjesztik.

Az ázsiai bozótszúnyog már stabilan „megvetette lábát” nálunk, és főképp a nyugat-nílusi vírus terjesztéséért okolható. Ez a betegség súlyos idegrendszeri problémákat okozhat. A koreai szúnyog Ázsiában potenciális terjesztője a japán agyvelőgyulladást okozó vírusnak, valamint az elefantiázis (nyirokerek elzáródása) nevű betegséget okozó Brugia malayi parazita fonálféregnek. A kutyák szív- és bőrférgességéért is ez a szúnyogfa okolható. 

Vándormadarakkal jutottak el egészen a skandináv területekig a Hyalomma kullancsok, a krími-kongói vérzéses láz terjesztői. Ez a betegség esetenként 30 százalékos halálozással is járhat. 

Védelem a krizantém erejével

A krizantémot a kegyelet virágaként ismerjük elsősorban. Természetes kivonatával működik egy hordozható speciális szúnyogriasztó készülék, mely megtalálható a Medence Óriás kerti eszközei között. Ez képes védőburkot képezve megóvni használóját a veszélyes vérszívók támadásától.

Egy „láthatatlan sátort” képezve távol tartja a hívatlan rovarvendégeket körülbelül 20-21 négyzetméternyi területen. Innen így száműzhető a zümmögő vérszívó had, ezzel az összes fent részletezett kellemetlen megbetegedés lehetősége.

Címkék: szúnyog, védekezés, reklám