Kifejezetten sok sérülést szenvednek azok, akik például bemelegítés nélkül állnak neki sportolni. Az alkalmi sport - leginkább - a kerékpározás, futás, síelés esetén hozhat sérülést a sportot űző fiatalnak vagy idősnek. Bár a sportos életmód rendkívül egészséges, de az óvatosság sosem árt, egy elszenvedett sérülés akár élethosszig tartó károsodást is okozhat.

Mire figyeljünk, hogy megóvjuk a gyermekünket a sport során szerezhető sérülésektől?

A fiataloknál és a kisebb gyermekeknél a fejlődő csontok, izmok, inak és szalagok miatt különösen oda kell figyelni arra, hogy ki, mit és hogyan sportol. Kellő óvatosság mellett a sportos élet mindenképpen ajánlott, hiszen kiemelten jót tesz a fejlődő szervezetnek.

Bizonyos sportok esetében nagyon fontos, hogy megfelelő védőeszközt viseljenek a gyerekek, mert azok sok esetben megvédik őket a nagyobb sérülésektől. Görkorcsolyázás, gördeszkázás vagy kerékpározás esetében például a fejvédő viselete fontos, de a kéz- és a lábvédő is jól tud jönni egy-egy komoly esésnél.

A trambulinban való ugrálás kiváló és rendkívül fejlesztő, szabadban végezhető tevékenység mind kicsinek, mind nagynak, de a sérülések elkerülés miatt nagyon fontos, hogy minden óvintézkedést betartsunk, és betartassunk a használata során. Így például az előírás és pontos összeszerelés legyen alap a használatot megelőzően, illetve mindig gondoljunk arra, hogy a trambulin védőhálóval legyen felszerelve az elővigyázatosság miatt.

A sebészeteken dolgozók gyakran hívják fel a kisgyermekesek figyelmét, hogy milyen további óvintézkedéseket tartsanak be a trambulinhasználók. Ezek közül csak a legtöbbször említettek: lehetőség szerint ne legyenek sokan a trambulinban egyszerre, mert ha többen használják azt, akkor az eltérő ugrási ritmus balesetet idézhet elő.

Szintén szabály, hogy a védőháló szabályszerűen legyen használva, tehát a cipzárral mindig zárjuk és rögzítsük a külső hálót. Fontos, hogy a rugók se legyenek szabadon, hanem legyen felszerelve rá a védőborítás, ugyanis egy rosszul célzott ugrás során a láb lecsúszhat, és újabb baleseti lehetőség merülhet fel.

null

A leggyakrabban előforduló sérülések a gyermekeknél

A sportolás során bizonyos sérülések gyakran fordulnak elő a gyermekeknél, melyek általában a növekedés vagy inak fejlődésében okozhatnak zavarokat, és akik nem figyelnek ezek elkerülésére, azoknál akár lassabban gyógyuló sérüléseket is okozhat bizonyos sportolási tevékenység.

Nagyon fontos betartani, hogy a gyermekek ne végezzenek erőnléti edzést. A túlzott súly emelése az izomzat növekedésének és az ízületi lazaságnak aszimmetriáját okozhatják. Általános szabály, hogy a gyerekek a saját súlyuknál nehezebb dolgokat ne emeljenek.

A sportolás mindenki számára nagyon előnyös, azonban nagyon fontos, hogy óvatosan, lehetőség szerint védőfelszereléssel, edzői utasítás mellett és meggondoltan végezzük az edzéseket.

Címkék: trambulin, reklám