Az alábbiakban, ezért az indulkciós főzőlapok előnyeit mutatjuk meg, vagyis azt, hogy miért érdemes ezt a típust választani a hagyományos elektromos tűzhelyekkel szemben.

A technológiáról röviden

Míg a hagyományos elven működő főzőlapok alatt fűtőszálak találhatók, amelyek aztán felmelegítik a lapot, addig az indukciós típus esetében elektromos tekercsek kerülnek beépítésre. Az ezeken átfolyó áram mágneses mezőt hoz létre, és a főzőlapra helyezett edényben áramot gerjeszt, amely hővé alakul át. Az indukciónak köszönhetően a serpenyő vagy fazék (és így a benne lévő étel) anélkül forrósodik fel, hogy maga a tűzhely és annak környezete felmelegedne. A folyamat azonban csak akkor működik, ha a főzőlapra helyezett edény mágnesezhető, vagyis acélból vagy vasból kell készülnie.

Fontos, hogy ezek alja teljesen sima legyen és az az ideális, ha falának vastagsága 3-5 mm közötti.

Tehát, aki indukciós főzőlap vásárlása mellett dönt számolnia kell azzal, hogy régi kedvenc serpenyői nem biztos, hogy használhatóak lesznek.

Hatékonyság és takarékosság

Ma már a legtöbb elektronikai cikkel szemben alapvető követelmény, hogy minél kevesebb energiát használjanak. Nincs ez másként a sütés-főzés legkorszerűbb berendezései esetében sem. Az indukciós főzőlapok egyik fő előnye, hogy ezek üzemelnek a legnagyobb hatásfokkal (kb. 80%), amely a hagyományos elektromos tűzhelyek hatékonyságánál majdnem egyharmaddal kedvezőbb érték. Mivel hőveszteség nem keletkezik, a tűzhelyen lévő edény pillanatok alatt melegszik fel.

null

Kényelem és biztonság

Indukciós tűzhely használatával igazán élmény a főzés, hiszen az egyenletes hőleadásának köszönhetően az étel nehezebben ég le. A kényelmes kezelés szintén megkönnyíti a sütés és főzés folyamatát: a főzőlap azonnal reagál a hőfokozat állítására, a szüneteltetésre vagy a leállításra. A különböző méretű edények használatát segíti, hogy a főzőlap zónái az edény nagyságához igazodnak, ez különösen több fogásos menük készítésekor jöhet jól.

Nem elhanyagolható szempont, hogy hőveszteség hiányában a konyha hosszabb sütés-főzések alkalmával sem melegszik fel. Mivel az indukciós tűzhelyek főzőlapja nem melegszik fel és nincs nyílt láng sem (mint a gáztűzhelyek esetében), ezért használatuk rendkívül biztonságos, így különösen ideálisak kisgyermekes családok számára.

Árazás

Az indukciós tűzhelyek bár lényeges drágábbak hagyományos társaiknál, mégis jó ár-érték arányú termékeknek számítanak. Számos előnyük olyan élménnyé varázsolja a mindennapi használatot, amely ugyan nem forintosítható, mégis megéri az érte kifizetett utolsó forintot is.

Címkék: indukciós főzőlap, főzés, reklám