Úgyhogy nem is lehetett kérdés, hogy külön bejegyzés keretei között foglalkozunk az ír whisky csodás világával. Persze nem felejtünk el szót ejteni a leginkább ismert és persze a leginkább minőségi ír whiskyfajtákról sem.

Amit az ír whisky történelme kapcsán fontos kiemelni

Az ír whisky szigorúan csak Írország szigetén készülhet és érlelődhet, mindenképp háromszoros desztilláción kell átesnie, emellett pedig az „easy-to-drink” jellegnek is érvényesülnie kell vele kapcsolatban. Ha a felsoroltak bármelyike hiányzik, akkor nem beszélhetünk valódi ír whiskyről.

Habár a 14. századból is vannak feljegyzések kisebb és nagyobb kezdeményezésekről, mégis az 1661-es évtől számíthatjuk az első illegális lepárlók megjelenését. Aztán a 18. századig kellett várni az ír whisky betörésére annak apropóján, hogy a francia konyak éppenséggel hanyatlani kezdett.

Ezután viszontagságos időszakok következtek egymás után, mígnem az 1960-as évekre már csak három lepárló maradt talpon. A Jameson, a Powers és a Cork viszont nem hagyta, hogy az ír whisky csak úgy a ködbe vesszen.

null

Földrajzi szempontból hol készülnek a legjobb ír whiskyk?

Gyakorlatilag három meghatározónak számító központi lokációt határozhatunk meg, név szerint Bushmills, Midleton és Cooley körül alakult ki a whiskygyártás epicentruma. Közülük talán Midleton a leghíresebb, elvégre itt már az ír whiskygyártás aranykorának számító 19. században is komoly volumenben folyt a munka.

A Bushmills Distillery Észak-Írországban tevékenykedik, leginkább single malt whiskyket gyártva, a fogyasztók legnagyobb örömére. A Cooley viszont újhullámos sikersztori, merthogy csak 1987-ben jelent meg a piacon.

Mostanság egyébként a kisüzemi lepárlási láz is abszolút megfigyelhető az ír whiskyk piacán. Mondhatni gombamód nőnek ki az újabb és újabb lepárlók, komolyabbnál komolyabb sikereket elérve.

Ízlelgessük kicsit a legjobb ír whiskyfajtákat

Naná, hogy a Jameson ugrik be majdhogynem mindenkinek. Az 1780-as indulás óta persze jócskán változott maga a stílus, a mai Jameson pedig félig pot stillből, félig gabonawhiskyből áll. Írország vidékeiről származó minőségi árpából, illetve kristálytiszta víz felhasználásával készül, a letisztult aromája pedig a háromszoros lepárlás eredménye.

Hogyha tényleg kifogástalan minőségű ír whiskyt keresünk, akkor a Bushmills vagy pedig a Midleton egy-egy remekbe szabott változata egyaránt nyerő választást kínálhat. Különösen akkor, ha könnyen fogyasztható és persze az ízlelőbimbókat messze elkápráztatót whiskyre vágyunk.

Címkék: idrinks, whisky, reklám