Telefonszám kereső appokkal megtudhatjuk ki hívott fel

A telefonos csalások manapság már nagyon elterjedtek. Persze egyes típusait könnyű kiszűrni, hiszen ha valamilyen nagyon ismeretlen előhívószámot látunk, akkor azt automatikusan kinyomjuk, mert sejteni lehet, hogy csalásról van szó. De nem csak csalók hívhantnak minket ismeretlen számról. Nagyon sok manapság a telemarketinges hívás és a közvélemény kutatás is, de akár az is előfordulhat, hogy valóban fontos dolog miatt hívnak minket, csak számunka nem ismerős az adott telefonszám.

Persze nagyon sokan vannak vele úgy, hogy ismeretlen számot inkább fel sem vesznek, mert már előre tartanak attól, hogy egy új biztosítás részleteiről, vagy csalásról lesz szó. Mit tudunk tenni az ilyen hívások ellen? Természetesen megpróbálhatjuk beazonosítani őket. Ha okostelefonunk van, ezt nagyon könnyen meg fogjuk tudni tenni, ugyanis számos applikáció létezik arra, hogy a bejövő hívásokat azonosítsa. Ráadásul egyes alkalmazások nemcsak a telefonszámot tudják azonosítani, hanem a hívó földrajzi helyét is beazonosítják.

Mit tudnak a telefonszám kereső appok?

A telefonszám kereső app nem olyan, mint egy online tudakozó, vagyis telefonszámokat keresni nem tudunk vele. Viszont arra képes, hogy ha letöltünk egy ilyen applikációt a telefonunkra, akkor a bejövő hívásokat azonosítja, és akkor is kiírja a hívó nevét, ha a telefonkönyvünkben nincs is benne. Ez önmagában is nagyon hasznos funkció, de az ilyen alkalmazások ennél jóval több funkcióval bírnak. Nemcsak a számot tudják azonosítani, hanem a hívó földrajzi helyét is bemérhetik.

A rejtett számok is beazonosíthatók így, természetesen nem mindegyik, de egyes appok még erre is képesek. Az applikációk blokkoló funkcióval is bírhatnak, vagyis be tudjuk állítani, hogy bizonyos számok hívásait ne fogadjuk, például a telemarketinges, a spam-hívók vagy közvélemény kutatók számait. A legtöbb applikáció már Android és iSO operációs rendszerrel is működik, így bármilyen okostelefonra le tudjuk tölteni.

A telefonszám kereső appok hátrányai

Aminek vannak előnyei, annak bizony eséllyel hátrányai is lesznek. Mivel nagyon sok app létezik már telefonszám keresésre, érdemes utána járni, hogy melyik, mit tud, és ez alapján választani. Bár a legtöbb telefonra letölthetőek, egyes appok csak Android-os vagy iOS operációs rendszerrel működnek, így ezt sem árt számításba venni. Annak is nézzünk utána, hogy offline módban működik-e vagy állandó internetkapcsolat szükséges a használatához. A legnagyobb hátrány azonban mégsem az, hogy a sokféle appból szinte lehetetlen tökéleteset választani.

Általánosságban elmondható, hogy ezek a telefonszám kereső appok csak akkor működnek igazán hatékonyan, ha a hívó félről kellő mennyiségű adat áll a rendelkezésre az interneten. Ennek hiányában még a hívó nevének azonosítása is kérdéses lehet egyes appok esetében. A rejtett számok beazonosítására sem képes minden app, de vannak olyan titkosított számok, amiket egyik applikáció sem fog tudni megfejteni. Emellett sok az angol nyelvű applikáció, amihez nincs magyar fordítás, ami sokak számára zavaró lehet.

Hogy azonosítsunk egy telefonszámot, ha az app sem tudja azonosítani?

Ha az applikáció segítségével nem tudjuk azonosítani a hívó felet, még mindig rendelkezésünkre állnak a modern telefonszám tudakozó weboldalak. Arra persze nincs garancia, hogy sikerül is azonosítanunk a hívó felet, de ha nem titkos a szám, akkor nagy rá az esély, hogy ez a módszer működni fog. Beírhatjuk az előhívószámhoz tartozó szolgáltató keresőjébe, de az online telefonszám tudakozó keresőjébe is. Ez utóbbi azért jobb megoldás, mert szolgáltatóktól független a kereső. Ha van nyilvános adat a telefonszámhoz, akkor azt ki fogja nekünk listázni az oldal.

Bár a telefonszám azonosítás nem tökéletes, a mobil applikáció igen is hatékony megoldás lehet a csalások kiszűrésére. A csaláshoz kötődő telefonszámok többsége már az interneten is megtalálható, számos oldal létezik már erre, így a mobil alkalmazási is tud információt gyűjteni az azonosításhoz. Érdemes használni, mert bár minden csalást nem lehet így kiszűrni, de nagyon sokat igen.

Címkék: tudakozó, app, telefonszám, csalás, alkalmazás, szolgáltató, reklám, online