Az energiavámpír sajnos a magyar háztartások zömében ott “kísért”, méghozzá a korszerűtlen hűtés-fűtés, szigetelés képében. A lehetségesnél alacsonyabb hatásfok miatt az energiapazarlás a legkézzelfoghatóbb módon persze a magas rezsiköltségekben jelenik meg.

Az energetikai tanúsítvány - avagy zöldkártya a lakáshoz 

Nemzetközi szinten is egyre több figyelem fordul a nem kőolaj alapú energiaforrásokra: az átállás szükségessége már nem, csak annak időzítése kérdés.

Persze nem csak a jóérzésű vagy környezettudatos polgárok lelkiismeretére van bízva a hatalmas feladat: az energetikai audit 2009 óta Magyarországon is törvényileg előírt és szabályozott feladat, nem csak az újépítésű, hanem az eladott ingatlanokra vonatkozóan is. Az ún. energetikai tanúsítvánnyal azt kell igazolni, hogy az adott épület energiafelhasználása mennyire korszerű, illetve milyen lépéseket lehet tenni annak javítása érdekében. A skálán E0 (legkedvezőbb), és JJ közötti minősítések léteznek, melyek közül a JJ a “kiemelkedően rossz” kategóriát jelzi. A kedvezőbb, “zöldebb” kategóriába sorolás előnye persze nemcsak a mérőóra-állásban és a rezsiköltségek csökkenésében tükröződhet vissza, hanem az ingatlan piaci értékére is kedvező hatással van.

null

Az energetikai “ráncfelvarrásnak” számtalan formája lehet - sok esetben már az idejétmúlt gázkazán vagy a régi nyílászárók cseréje is segít a helyzeten, de az igazán elszántak, és persze a vagyonosabbak ennél nagyobb lépésekre is hajlandóak. Az építkezők vagy a felújítást végzők leggyakrabban szolár- vagy geotechnikai módszerrel támogatják, váltják ki az ingatlan jelenlegi fűtését-hűtését, melegvíz- vagy épp áramellátását.

A “közel nulla energiaigényű” épületekről

Az Európai Unió 2020-ra tűzte ki, hogy akkora az újonnan épített épületek energiafelhasználása már az E0, azaz “közel nulla” sávba esik majd. A “közel nulla” elnevezésű, már elképesztően zöldnek számító kategóriáról azonban tudni kell, hogy csakis megújuló energia felhasználásával biztosítható. Egy hazai, a Debreceni Egyetem közreműködésével végzett energetikai kutatás ugyanis érdekes megfigyeléseket hozott napvilágra. Egy újépítésű házon végzett mérések és számítások alapján az említett “közel nulla” energiafelhasználás feltételei:

  • Kedvező tájolás
  • Kompakt épületforma
  • Korszerű épületgépészeti megoldások
  • Megújuló energiaforrások használata (különösen napkollektor és hőszivattyú)
  • Magas minőségű hőszigetelő építőanyagok. (Jó hír, hogy ásványgyapottal töltött tégla használata mellett külön homlokzati szigeteléssel már nem kell számolni.)

Az AA+, E0 energetikai sáv eléréséhez a kondenzációs gázkazán napkollektoros rásegítése is elegendő lehet. Persze az épület tájolása, a benapozás mennyisége nagyban befolyásolja a lehetőségeket. Látható, hogy nem is olyan sokára a napenergia háztartási szintű használata elengedhetetlen lesz - a passzívház nem úri rongyrázás, hanem a józan ész diadalmává válik remélhetőleg Magyarországon is.

Kezdje kicsiben: a kondenzációs kazánról

Ha nagyobb energetikai beruházást most még nem is tervez, érdemes legalább az öreg kazántól megszabadulnia. Míg a hagyományos kéményes vagy turbós készülékek mindössze 70-80-as értéket képesek produkálni, addig a kondenzációs technológia hatásfoka 102-109 százalékos. Nemcsak a kinti, de a benti levegőre nézve is sokkal kíméletesebb, sőt, a szén-monoxid mérgezés esélyét is radikálisan csökkenti. A szakértők szerint ahhoz, hogy a kazáncsere igazán megtérülő legyen, a teljes fűtési rendszert finomhangolni kell, amibe például a fűtővíz hőmérsékletének szabályozása is beletartozik. Ehhez az időjárásfüggő szabályozó beszerzése a legprofibb megoldás.

null

A vissza nem térítendő támogatások mellett érdemes kedvező kamatozású személyi kölcsönre is gondolni, amikor felújításra adjuk a fejünket. A pályázatok ugyanis gyakran rendkívül bonyolult feltételrendszert támasztanak az igénylők elé, a beruházás és a felhasználás dokumentációja sokak számára szintén elriasztó mértékű. Az önerő az energetikai pályázatok esetén például a beruházás 10%-a kell, hogy legyen, és csak maximum 45%-ot lehetséges lakáskasszából finanszírozni.

Az oney.hu szabadon felhasználható személyi kölcsöne ezzel szemben stresszmentes igényléssel, rugalmas feltételekkel egyszerűsíti az energetikai felújítás, korszerűsítés folyamatát. A fix törlesztőrészlet hosszú távú pénzügyi tervezhetőséget biztosít. Forduljon az Oney ügyintézőihez, ha tanácsadásra van szüksége a kölcsönnel kapcsolatban, vagy éljen az online kalkuláció lehetőségével. Vágjon bele a korszerűsítésbe, hogy hosszú távon akár a rezsiköltség 30-40%-át is megspórolhassa.

Címkék: oney.hu, energia, reklám