Idővel a fotók, képek, festmények mind halványodni kezdenek, a könyvek megsárgulnak és olvashatatlanná válnak, és jelenleg bármilyen nehéz is elképzelni, egy idő után a merevlemezek is felmondják majd a szolgálatot. A webtárhelyeken tárolt adatok mennyisége is döbbenetesen nő, de idővel ezek is elveszhetnek. Hosszú távon eddig ez azt jelentette, hogy az emberiség egy elavult adathordozóról a másikra mentette a kultúráját – ez azonban változni látszik.

Az Egyesült Királyságban működő Southampton Egyetem kutatói új adatformátumot hoztak létre, amely az apró nanostruktúrák üvegben történő információit kódolja. Egy szabványos méretű lemez körülbelül 360 terabájt adatot tárolhat, és még akár 190 millió Celsius-fokon is kibír 13,8 milliárd évet. Ez olyan hosszú idő, mint az Univerzum eddigi létezésének ideje, és több mint háromszorosa a Föld korának.

null
null

A módszert ötdimenziós adattárolónak hívják, és először egy 2013-ban megjelent tanulmányban mutatták be. A tudósok és kutatók csoportja többé-kevésbé tökéletesítették technikát, és most arra törekednek, hogy még nagyobb hatékonysággal dolgozzon az eszköz. Aabid Patel szerint – aki a kutatás egyik posztgraduális résztvevője – bármilyen információ tárolására képesek kódolni ezeket az eszközöket.

Az ENSZ ebben a hónapban mutatta be az eddig megvalósult eredményeket. A Southampton Egyetem csapata – a technológia működésének bemutatására – lekódolta virtuálisan az eszközre a King James által lefordított Bibliát, Isaac Newton Optikáját (a fény és a lencse tanulmányának alapszövegét), és az Egyesült Nemzetek Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát.

digitális

Mi a különbség az egyszerű CD és az 5D-s üveglemezek között?

Míg a régóta ismert CD-romon az információk a lemez felszínén vannak tárolva (és innen is olvashatóak), addig az 5D-s lemezek belső információjukat a "nanogratáció" néven ismert apró fizikai struktúrák segítségével tárolják. Ezek megváltoztatják a fény visszaverődését, de nem két, hanem öt dimenzióban teszik mindezt. Így az információk a nanográciós tájolás, a fény változó erőssége és az X, Y, Z tengelyek térbeli helyzete alapján olvashatóak. Így az 5D-s lemezek olyan sűrűn tárolhatnak adatokat, mint a hagyományos optikai lemezek. A Blu-ray lemez akár 128 GB adatot is tárolhat (ugyanúgy, mint a legnagyobb tárhelyű iPhone), míg egy ugyanolyan méretű 5D-es lemezen közel 3000 alkalommal tárolható 360 terabájtnyi információ. Ezek a lemezek roppant strapabíróak, mert az üveg olyan kemény anyag, amely sok hőforrást igényel, hogy megolvadjon vagy deformálódjon, és kémiailag is stabil.

"Ki tudja, mi fog történni több ezer év múlva, senki sem tudja megjósolni ezt" - mondja Patel. "De garantálni tudjuk, hogy képesek vagyunk az emberi faj kultúrájának, nyelvének és lényegének megőrzésére egy egyszerű üvegdarabon, hogy mindez eljuthasson a jövő civilizációihoz.”

A technológiát elsősorban múzeumok és galériák adattárolásában fogják hasznosítani, később pedig – bár néhány dolog ugyan ellene szól – kereskedelmi forgalomba is kerülhet.

Címkék: tárhely, felhőszolgáltatás, számítástechnika, lemez, reklám