A figyelmeztető és figyelemfelkeltő kampányok ellenére továbbra is igen magas azoknak a száma, akik ilyen-olyan megfontolásból nem tesznek fel téli garnitúrát az autójukra. Pedig a téli gumi életeket menthet.

Az ember ahol tud, ott spórol és gyakran a legrosszabb helyen próbálkozik vele. Magyarországon is elterjedt nézet, hogy a téligumi nem nyújt annyival többet, mint ahogyan azt a hozzáértők állítják. Sőt sokan négy évszakos abroncsokat szereznek be és azzal úgy gondolják, hogy a kérdést rendezték is. Ezzel szemben a valóság az, hogy több felmérés is ennek pont az ellenkezőjét mutatja.


Németországban bejött a nyári gumi tiltása

A 80 milliós országban 2008-ban gondoltak egy merészet a törvényhozók és látván a számtalan téli, személyi sérüléssel járó balesetet, a téli hónapok során megtiltották a nyári gumi használatát. Az eredmény pedig megdöbbentő és senki által meg nem kérdőjelezhető.

A 2005-ös felmérésben 12,539 balesetet regisztráltak télen, a rendelet életbelépése után ez a szám 6,033-ra esett vissza. Ez annyit jelent, hogy több mint 6,500 ember ebben az esztendőben a törvénynek köszönhette, hogy nem sérült meg komolyabban. Más országokban is végeztek hasonló kutatásokat, de inkább a tengerentúlon és számunkra az európai eredmények inkább lehetnek mérvadóak.

Akkor mégis miért nem cseréljük?

Két okot feltételezhetünk a dolog mögött. Az egyikkel sokat nem foglalkoznánk, mert az egyszerűen csak az emberi felelőtlenségre vezethető vissza. Amikor valaki megtehetné, de mégsem vált az nagyot hibázik és nem csak a saját, a szerettei, hanem mások épségét is kockáztatja úton-útfélen.

A második indíték már sokkal érthetőbb, viszont ettől még nem veszélytelenebb. Az autósok közül soknak nincsen anyagi forrása ahhoz, hogy téligumit vásároljon, és ez sokszor megmutatja a magyar emberek felfogását is.

Nagyon sokan úgy gondolkodnak, hogy az autóval járó költségek, annak megvásárlásával megszűnnek. Pedig pont a fordítottja történik. A kötelező adót, a biztosítást és a működéshez szükséges benzint/gázt, valamint a rendszeres szervizeket és a téli, nyári gumik megvásárlását is bele kéne kalkulálni mindig a költségvetésbe. És akkor még nem is beszéltünk az esetlegesen felmerülő meghibásodásokról, amelyek szintén sok pénzt emészthetnek fel.

Az igazán veszélyes ebben a gondolatmenetben az, hogy azzal, hogy nem vásárolnak az emberek téligumit, nem hogy spórolnának, hanem pénzt szórnak ki az ablakon az autogumiakcio.hu munkatársainak meglátása szerint.

Ráadásul a tél beköszöntével folyamatosak az autógumi akciók, ahol kedvező áron beszerezhetnénk a megfelelő autógumit.

Hét fok alatt már ne kockáztassunk

Az összes különböző gumikeverék más körülmények között érzi jól magát, de van egy hőmérséklet, amely nagyon jó viszonyítási pontot nyújt az autótulajoknak. Hét fok felett a nyári gumi sokkal jobban tapad, míg alatta szinte használhatatlan, ezért amikor a hőmérő higanyszála ez alá csökken, mindenképpen tetessük fel a téli garnitúrát az autónkra, mert csak így tudhatjuk magunkat, a családunkat és az utakon közlekedőket továbbra is biztonságban.

Címkék: gumi, abroncs, téli, autó, baleset, reklám