Gumivásárlás alkalmával a legtöbb autóst az érdekli, hogy melyik bizonyul a legjobb választásnak. Ehhez nem csak szakember segítségét kérhetjük, hanem olyan megbízható teszteket is alapul vehetünk, amilyeneket a német autóklub, az ADAC végez minden évben. Mivel elérkezett a nyári szezon, így ezúttal a nyári abroncsok kerültek górcső alá.

Bár az autóklubbal kapcsolatban egyesek bizalma megingott az utóbbi időben, de mégis úgy látszik, hogy az év autója verseny manipulálásáról felröppent hírek nem bizonyultak elégnek ahhoz, hogy az éppen aktuális teszt eredményei iránt ne mutatkozna élénk érdeklődés. A gumiabroncsakciok.hu szakemberei is ajánlják, hogy nyári gumi beszerzés előtt tájékozódjon a legjobb abroncs típusokról, így nagyobb eséllyel találja majd meg azt a márkát, amely leginkább megfelel egyéni elvárásainak!


Legtöbbek az iránt érdeklődnek, hogy a kisautókra mely márka bizonyul ideálisnak, ez pedig nem más, mint a Continental ContiEcoContact 5. A 16 gyártó gumijait összehasonlító tesztek vizsgálták a száraz és nedves úton történő viselkedést, a zajszintet, de az ár is szempont volt a legjobb kiválasztásakor. Második helyen végzett a Hankook Kinergy Eco K425, ami bár olcsóbb a Continental –nál, ám a tesztek eredményeit összevetve ez csak a második helyre futotta. Bronzérmes lett a Pirelli Cinturato P1 Verde névre hallgató típusa, de szintén jó eredményt ért el a Bridgestone, a Nokian, a Firestone, a Michelin, a Barum, a Falken, valamint a Vredestein is.

Azt fontos megemlíteni, hogy a hétköznapok autósai nem mindig értenek egyet a hasonló tesztekkel, hiszen előfordulhat, hogy egyéni tapasztalatuk mást mutat, mint a tesztek eredményei. Természetesen több tényező függvénye, hogy egy-egy abroncs miként teljesít, többek között a gépjármű beállításai, valamint a gumik állapotára való odafigyelés is szerepet játszanak ebben. Ami biztos, hogy a megbízható, ADAC által is favorizált márkákkal garantáltan nem nyúlhat mellé a vásárláskor.

A kompakt modellek iránti fokozott érdeklődés indokolta, hogy az autóklub az ezekhez használatos gumikat is vizsgálta. Tesztautóként a Volkswagen Golfot választották, ezen került sor 17 gyártó abroncsának tesztelésére. A 195/65 R15-ös kategóriában a Goodyear Efficient Grip Performance vitte a pálmát, ami elég drágának számít, de a lista tartalmazott nála költségesebb típust is.

A Dunlop Sport BluResponse abroncs nyerte a második helyet, ezt pedig a Hankook Kinergy Eco K425-ös követte bronzérmesként. Kevesen ismerik, pedig a tesztek alapján jó minősítéssel zárta az összehasonlító elemzéseket a Fulda EcoControl Hp névre hallgató abroncs. Az utolsó két helyen végzett Apollo, valamint Federal márkákat gyenge teljesítésük miatt nem ajánlja az ADAC senkinek.

Az így megszületett listák irányadónak remek választásnak bizonyulnak, de a legtöbb autós egyetért abban, hogy a gyakorlatban derül ki, melyik abronccsal mennyire kényelmes, takarékos és persze megbízható a közlekedés. A gyenge minőséggel együtt járó alacsony ár nem biztos, hogy a legjobb döntésnek bizonyul, ugyanis egy ilyen választással akár a testi épséget is kockáztathatják a volán mögött ülők. Bár a mai üzemanyag árak mellett sokak számára elsődleges szempont a vásárlásnál az ár, de mivel nem kéthetes projekt-ről van szó, hanem jó esetben több évig használatosak a nyárigumik, így érdemes körültekintően dönteni.

Címkék: abroncs, gumi, nyári, teszt, reklám