Ünnepélyes katonai ceremónia keretében köszönt el főparancsnokától, Áder János államfőtől hétfő este a Magyar Honvédség. A posztjáról távozó köztársasági elnököt a Sándor-palotánál tisztelgéssel fogadta a Magyar Honvédség díszegysége.

Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka köszönetet mondott Áder Jánosnak munkásságáért, majd ajándékként egy háromszögre hajtott, a Magyar Honvédség emblémájával ellátott zászlót adott át az államfőnek. A budavári Szent György téren tartott ünnepség díszmenettel ért véget. A rendezvényen - mások mellett - részt vett Herczegh Anita, az államfő felesége; Kun Szabó István, a köztársasági elnök főhadsegédje és Benkő Tibor honvédelmi miniszter.

null

Áder János köztársasági elnök második államfői mandátuma 2022. május 10-én jár le. Az alaptörvény értelmében másodszor nem választható újra. Az Országgyűlés március 10-én választotta meg Novák Katalin volt családokért felelős tárca nélküli minisztert köztársasági elnökké.

Novák Katalin kedden lép hivatalába, ő lesz a hatodik köztársasági elnök a rendszerváltás után. Az alaptörvény szerint a köztársasági elnök kifejezi a nemzet egységét, őrködik az államszervezet demokratikus működése felett, ő a Magyar Honvédség főparancsnoka. Az államfőt az Országgyűlés öt évre választja és legfeljebb egy alkalommal újraválasztható.

A távozó köztársasági elnökről Kaposvár polgármestere az alábbi bejegyzéssel emlékezett meg a közösségi oldalán.

Címkék: köztársasági elnök, áder jános, szita károly, politika