A városok a kormánnyal együtt, összefogással és közös áldozatvállalással tudnak úrrá lenni a koronavírus járvány okozta nehézségeken – többek között erről is beszélt Kaposvár polgármestere a Mandinernek adott interjújában.

Szita Károly a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökeként beszélt arról a vitáról is, amely az iparűzési adó csökkentése miatt alakult ki a kormány és több baloldali vezetésű önkormányzat között.

- Ezt a pénzt nem a kormány nyeli le, hanem ott marad a falvakban, városokban működő kkv-knál, azért, hogy ezek talpon maradhassak, munkát tudjanak adni sok embernek. Ugyanakkor ez a döntés csak ideiglenes, 2021 végéig szól. Másfelől pedig…a legrászorultabb, legnagyobb gondban lévő kisebb településeket külön támogatja a kormány - fogalmazott a városvezető.

Az interjú során szóba került az MJVSZ-en belüli feszültség is, amely során a szövetség baloldali tagjai belengették, hogy nem fizetik be az idei tagdíjat, vagy esetleg kilépnének. Szita Károly szerint azzal, hogy ezek a politikusok a szervezetek alakuló ülésének szünetében újabb szervezetet alakítottak Karácsony Gergely vezetésével (aki nem is tagja a szövetségnek), valamint beléptek és vezető tisztséget vállaltak más szövetségekben, nyilvánvalóvá tették, hogy nemcsak önkormányzati szempontok jelentek meg ettől a pillanattól kezdve a szövetségben, hanem kemény pártpolitikai érdekek is.

„Amikor valakitől azt hallom, hogy a kormány politikai megfontolások alapján osztogatja az önkormányzatoknak a pénzt, több dologra szoktam hivatkozni, amely cáfolja ezt. Először is, a 2010 utáni adósságkonszolidáció az MJVSZ mind a 23 városára vonatkozott. Ugyanez igaz a Modern Városok Programra is, több mint háromezer ötszáz milliárd forintot kaptunk, függetlenül városaink vezetésétől. S a Települési Operatív Programokból is tízmilliárdok jutottak a nagyvárosokhoz szabad felhasználásra, akár jobb-, akár baloldali a vezetésük. S az sem igaz, hogy az év végi pénzosztásnál kimaradtak az ellenzéki irányítású városok. Még ősszel milliárdokat kapott Pécs, decemberben pedig százmilliókat többek között Tatabánya, Miskolc, Eger és Salgótarján is.”

Kaposvárról szólva úgy fogalmazott, hogy a város két nagyon fontos célt tűzött ki maga elé: az itt élők maradjanak egészségesek, a másik, hogy működjön a gazdaság, megmaradjon az emberek munkahelye, mert akkor a fizetésükből el tudják tartani magukat és a családjukat.

„Ha ezeket a célokat teljesíteni tudjuk, akkor át lehet vészelni ezt az időszakot. A kaposvári helyzet súlyosságát jól jelzi, hogy míg tavaly ilyenkor – tehát a járványt megelőzően – szinte bárki talált munkát, aki akart, addig június végére hétszázzal nőtt az álláskeresők száma. S úgy gondoltuk, azt már nem bírná ki a város, ha a második hullámban is ekkora munkanélküliség lenne, így minden erőforrásunkat arra fordítjuk, hogy küzdünk a járvány ellen. Emellett a kormányéhoz hasonló gazdaságvédelmi lépéseket tettünk, például elengedtük a bérleti és teraszdíjakat. Ennek eredményeként tavaly december végére az az örvendetes helyzet állt elő, hogy majdnem ugyanannyian dolgoztak, mint az év elején, januárban.”

A város idén járványügyi költségvetést készít, amelyben a két legfontosabb cél mellett az intézmények működése sem kerülhet veszélybe és a közszolgáltatásokat sem lehet leállítani.

Címkék: mandiner, interjú, szita károly, politika