Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökeként elmondta: a kijárási korlátozások fenntartására szükség van, de a szigorítás sem elképzelhetetlen. A jó idő miatt ugyanis lazult az emberek eddigi fegyelme.

A szabályok betartása érdekében a közterület-felügyelők segítségét ajánlotta a kormány figyelmébe Kaposvár polgármestere.

Szita Károly hozzátette: a koronavírus-járvány miatt a városoknak át kell alakítaniuk a költségvetésüket. Forrásokat kell átcsoportosítaniuk védekezésre és a gazdaság újraindítására.

Kaposvár polgármestere a Magyar Nemzet kérdésére elmondta: a kormány nem vérezteti ki az önkormányzatokat. A kormány azért csoportosítja át a saját pénzeit, hogy életeket mentsen. Az önkormányzatoknak ehhez kutya kötelessége hozzájárulni.

Nézzék vissza a sajtótájékoztatót!

Security Check Required

null

 

A koronavírus-járvány miatti védekezésben a kormány partnerként tekint az önkormányzatokra, szükséges az együttműködés - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán Budapesten újságírók előtt.

Gulyás Gergely elmondta, a kormányülésen tárgyaltak Karácsony Gergely főpolgármesterrel és Szita Károllyal, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökével arról, hogy milyen lépéseket látnak szükségesnek a védekezésben.

"A kormány minden ellenkező híresztelés ellenére (...) a járvány elleni védekezésben különösen (...) partnerként tekint az önkormányzatokra" - fogalmazott a miniszter, hozzátéve: az önkormányzatokkal való együttműködés szükséges ahhoz, hogy eredményes legyen a járvány elleni védekezés.

Gulyás Gergely korábban közölte: szombaton járnak le a koronavírus-járvány miatt két hétre bevezetett kijárási korlátozások, és a szerdai kormányülésen kell dönteni arról, hogy milyen intézkedéseket tartanak fenn, illetve milyen további döntésekre van szükség a járvány terjedésének visszaszorítása érdekében.

Ebben a kormány szeretné a helyhatóságok vezetőinek - különösen a főváros és a nagyobb városok vezetőinek - a véleményét ismerni, ezért hívták meg az ülésre Karácsony Gergelyt, Budapest főpolgármestert és Szita Károlyt, az MJVSZ elnökét.

Borítókép: MTI

Címkék: karácsony gergely, gulyás gergely, szita károly, sajtótájékoztató, politika