Országosan tíz, Somogyban pedig három településen ismétlik meg az önkormányzati választást vasárnap különféle szabálytalanságok miatt -  írja az MTI. 

A Somogy megyei Kisberényben azért kell megismételni a polgármester- és képviselő-választást, mert a helyi választási bizottság megállapította: a település induló névjegyzékében 128 helybéli szerepelt, ez a választást közvetlenül megelőző három hétben 252-re emelkedett, ami súlyosan sérti a választás tisztaságának alapelvét és a helyiek jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorláshoz fűződő jogát. A területi választási iroda vezetője még a voksolás előtt rendőrségi feljelentést tett az ügyben, jelenleg is tart a közokirat-hamisítás miatt indult büntetőeljárás. Október 13-án a négy önkormányzati képviselői tisztségért 11-en indultak, a polgármesteri tisztségért pedig hárman: Baloghné Varga Zsanett (független), Horváth Krisztián (Fidesz-KDNP) és Németh Sándorné (független), a mandátumot akkor Baloghné Varga Zsanett nyerte. Vasárnap minden jelölt újra indul.

Taranyban az 1. számú szavazókörben kell megismételni a polgármester-választást, mert a területi választási bizottság megállapította, szabálytalanságok történtek a szavazókörben a mozgóurnás szavazás során. A polgármesteri posztért október 13-án és most vasárnap is négyen indultak: Czink Attila, Orbán György, Ritecz István és Szekretár Pál, a mandátumot négy hete Szekretár Pál nyerte.

Lengyeltótiban a roma települési nemzetiségi választást kell megismételni, a területi választási bizottság szerint ugyanis bizonyított, hogy a szavazás napján szervezetten szállították a választópolgárokat a szavazókörökbe.

Az országban új választás írtak ki vasárnapra a somogyi települések mellett Jászberényben, Pettenden, Nyéstán, Várföldén, Komlón, Litéren és Szekszárdon.

Címkék: szabálytanaságok, választás, önkormányzat, Somogy, politika