Mettől meddig szavazhatok?

A szavazókörök vasárnap reggel hat órakor nyitnak és este hétkor zárnak. Azonban ha valamelyik körzetben sor alakulna ki,19 óra után is le lehet adni a voksokat. A későn érkezőket azonban elküldik.

Jó, jó, de hova menjek?

Az új választási rendszerben átrajzolták a korábbi választókerületi határokat, így könnyen lehet, hogy más szavazóhelyiségben kell voksolnia, mint amit eddig megszokott. Ezzel együtt a szavazókörök száma is megváltozott. Ha bizonytalan benne, hova kell menni, egy internetes térkép segítségével könnyen megnézheti. Erről ide kattintva olvashat bővebben!

Fekvő beteg vagyok, mit tegyek?

Akik mozgásukban - egészségi állapotuk, fogyatékosságuk miatt -  akadályozottak és nem tudnak elmenni a kijelölt szavazókörbe vasárnap 15 óráig még igényelhetnek mozgóurnát, de már nem a helyi választási irodától, hanem attól a szavazatszámláló bizottságtól, ahol a névjegyzékben szerepel. A kérelmet a valasztas.hu oldalról lehet kinyomtatni. Arra azonban ügyeljen, hogy miután igényelte a mozgóurnát, máshogy már nem szavazhat.

Mire van szükségem és mit kell tennem az érvényes voksoláshoz?

Kizárólag abban a szavazóhelyiségben voksolhat, amelynek kinyomtatott szavazóköri névjegyzékben szerepel. Ikszelés előtt azonban igazolnia kell a személyazonosságát, lakcímét. Előbbire jó a személyi igazolvány, az útlevél, vagy a vezetői engedély, esetleg ideiglenes személyi igazolvány, útlevél; utóbbira a lakcímkártya használható, egyes régi típusú személyi igazolványok tartalmazzák a lakcímet is. Ha hiányoznak ezek az iratai, bukta a szavazást, ugyanis a korábban közöltekkel ellentétben az okmányirodák mégsem tartanak nyitva vasárnap, így már nem tudja pótolni azokat.

Amint igazolta magát a választópolgár, a szavazatszámláló bizottság átadja a lebélyegzett szavazólapokat. Ahhoz, hogy voksa  érvényes legyen, a választott jelölt melletti körbe húzzon két egymást metsző vonalat.

A szavazólapot még véletlenül se fotózza le, sőt, szelfit sem készíthet vele, de még csak haza sem viheti. Ezzel ugyanis jogsértést követne el.

Győzködhetem-e a haverokat, hogy a kedvenc pártomra szavazzanak?

További fontos változás, hogy megszűnt az általános kampánycsend, azaz a pártok aktivistái még vasárnap is győzködhetik a választókat arról, hogy rájuk szavazzanak. De nem mindenhol. A választókörzetek 150 méteres körzetében, közterületen azonban továbbra is tilos lesz kampányolni. A korábban, jogszerűen elhelyezett plakátok viszont maradhatnak.

Behúztam az ikszet. Mikor lesz eredmény?

Mint már a cikk elején is írtuk, az urnákat este hét órakor zárják. Ekkor kezdik el megszámlálni a szavazatokat. 21-22 óra magasságában nagyjából már lehet tudni, hogy ki nyert. A hivatalos végeredményt azonban április 12-én hirdetik ki, miután összesítették a külképviseleti és az átjelentkezéses szavazatokat.

 

Címkék: kisokos, választás, szavazás, politika