Az új silót a miniszterelnök, Orbán Viktor avatta fel. A kormányfő a többi között arról is beszélt, hogy a kormány célja a gazdaság további élénkítése. Ezen belül is nemzetgazdaság húzóágazatává szeretnék tenni a cukorgyártást, ehhez pedig minden támogatást megadnak a gyárnak. A miniszterelnök a fordított áfa ágazati bevezetésének lehetőségét is szóba hozta.

- Eddig a munkahelyek védelme volt a legfontosabb feladat, de most már azok létrehozásán is gondolkodhatunk. A biztonságos és a jó minőségű élelmiszerre egyre nagyobb a kereslet, és ennek kielégítését a kaposvári élelmiszeripar egyik kitöréseként kezeljük - mondta Szita Károly a kaposvári cukorgyár siló-avatóján.

Hozzátette: ezért indították útjára a kaposvári élelmiszerprogramot, amelynek révén egy olyan komplex élelmiszerellátást építenek ki - a termelőtől a feldolgozón át, egészen a fogyasztóig - amely megháromszorozza a kaposvári, és megsokszorozza a somogyi élelmiszer-gazdaságban dolgozók számát.

Szita Károly beszédében kitért arra is, hogy a cukoripari feketekereskedelem elleni küzdelem egyik lehetséges eszköze a fordított áfa bevezetése lehetne.

Kaposvár polgármestere végezetül köszönetet mondott a cukorgyár azon innovációjáért, amelyben megújuló energiát biztosítanak a városnak, aminek köszönhetően a fürdőt ma már biogázzal fűtik. Mint fogalmazott: - ez azért is fontos számunkra, mert célunk nem kisebb, mint energia függőségünk majdnem teljes, de minimum jelentős leküzdése. Ehhez pedig az kell, hogy magunknak magunk szolgáltassunk. -

Címkék: Károly, fordított, cukorgyár, áfa, Szita, politika, Kaposvár