Orbán Viktor – nőtt a háza

A miniszterelnök és felesége tulajdonában álló XII. kerületi, az előző évben még  82+101 négyzetméteres, kertes társasházi lakás most 233 négyzetméter, vagyis 50 négyzetméterrel több, de az a nyilatkozatból nem derül ki, hogy mitől nőtt meg.  Orbán Viktor ezen kívül felcsúti telkeket birtokol, de a 889+601+1569+1463+513 nm-es területeket  már korábban ötven évre átengedte a Felcsúti Utánpótlás Nevelésért Alapítványnak.


A kormányfő fizetése nem változott (1millió 507 ezer 400 forint + 231 900 forint képviselői tiszteletdíj), könyvkiadásért azonban az egy évvel ezelőttinek már csak kevesebb mint a felét kapja, 248 ezer helyett 114 ezer forintot.  Feleségével közös, eredetileg 20 milliós hitele tovább apadt, 10 millió 396 ezer 445 forinttal tartoznak. Körülbelül ugyanannyi pénz (1,2 millió) forint van közös számlájukon, de időközben Lévai Anikó örökségéből egy 5 millió forintos takarékbetétkönyvre is félretettek.

Lázár János – műtárgyak, plusz 12 millió megtakarítás, plusz 2 millió tartozás

Hódmezővásárhely korábbi első embere, akárcsak egy évvel korábban, hódmezővásárhelyi háza mellett körülbelül  43 hektár szántót birtokol ugyanott, amiből 8 és fél hektárt ajándékba kapott, a többit pedig 1994 és 2009 között vásárolta. A földbérletből 2011-ben és 2012-ben is 4 millió forint jövedelme volt, és ez az egyik  legmagasabb jövedelem, amit bármelyik földtulajdonos képviselő elért, függetlenül attól, mekkora földdarabról van szó. Lázár 2012-ben lett a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, szeptember 1-jétől pedig hozzátartozik a a külföldi hírszerzéssel foglalkozó Információs Hivatal irányítása is, így, bár a fizetése 997 200 forint, jövedelme mégis csökkent, hiszen polgármesteri posztjáról lemondott.  Változatlanul az övé a 2011-ben vásárolt 2009-es Audi, megtartotta gróf Széchenyi Zsigmond karosszékét, amit szintén két éve vett, és további műtárgyakat vásárolt, amiről részleteket nem közöl.  Megtakarítása 8 millió forinttal, készpénze és számlaegyenlege 4 millió forinttal gyarapodott – nőtt azonban adóssága is: 16,5 helyett 18,5 millió forinttal tartozik családjának.

Matolcsy György  – több mint 3 millióval kevesebb pénz

A nemzetgazdasági miniszter összjövedelme a parlamenti képviselők között sem egy évvel korábban, sem most nem szerepel az első százban, pedig cikkírásért a Heti Választól már nem 50, hanem 100 ezer forintot kap havonta.  Emellett a hazavihető összeg a 231 900 Ft képviselői alapdíjból és az 1 millió 151 ezer 900 forintos miniszteri fizetésből áll össze. Igaz, a miniszter még mindig 100%-ban tulajdonosa a Magyar Gazdaságfejlesztési Intézet Kft.-nek (ahol az egyetlen alkalmazott a felesége, ő az ügyvezető), ez azonban jövedelmet se 2011-ben, se 2012-ben nem hozott. A KIM által közzétett elektronikus beszámolókból kiderül, hogy a kft.-nek  2011-ben 5 millió 564 ezer forint nyeresége volt, amit eredménytartalékba helyeztek. Matolcsynak egyébként változatlanul nincs budapesti lakása, csak egy Csopakon megörökölt, 22 nm-es társasüdülője és egy féig örökölt, félig vásárolt balatonakarattyai telke és családi háza. A miniszter vagyonnyilatkozata alapján nem híve az értékpapíroknak – 2  millió forintját készpénzben és számlán tartja (ez egyébként 3,3 millióval apadt), van ezenkívül 14 millió forintnyi más szerződés alapján fennálló pénzkövetelése.

Papcsák Ferenc – 28,8 millió plusz az ügyvédi irodából


Irodájából 2011-ben 40 millió 200 ezer forint osztaléka plusz egyéb jövedelme, tavaly már 69 milliós jövedelme volt.. Ezzel Gyurcsány Ferenc után övé a második legmagasabb jövedelem: az ügyvédi bevétel és a 612 285 forint képviselői javadalmazása mellé Zugló polgármestereként: 544 180 forintot (ez 43 ezerrel csökkent 2011-hez képest),  a Kisalföldi Vállalkozásfejlesztési Alapítvány elnökeként pedig  nettó 188 040 forintot ( ez viszont kb 56 ezerrel nőtt) keres havonta.  Zugló első embere már egy évvel korábban lefaragta 25 milliós hitelét 4 millióra, ez 2012 végén is ennyi.

Papcsák három autóból és egy Vespa motorból álló járműparkja  tavaly egy autóra és a Vespára zsugorodott;  a gépkocsik közül maradt a legrégebben vásárolt Skoda, és ment a Chrysler meg a Fiat. Vett viszont egy 2880 nm-es telket Szigligeten , miközben a korábbi ingatlanokat is megtartotta:  még 2011-ben örökölt egy 4 hektáros szántót, és vett egy 600 négyszögöles telket Demecserben, ahol már korábban is az övé volt egy 600 négyszögöles telken álló, 130 nm-es ház fele. Van még egy 1878 négyzetméter gyepje Balatonberényben,  egy lakása a VI. kerületben, valamint  haszonélvezője egy háznak a XVII. kerületben.

Gyurcsány Ferenc – a legtöbbet még mindig ő keresi, 18 millióval nőtt a jövedelme

Persze nem a képviselői fizetése olyan magas, hanem a 100%-ig a tulajdonában lévő Altus Befektetési Zrt. fizetett 2012-ben 88 millió forint  osztalékot. A volt miniszterelnök tavalyelőtt és 2010-ben is első helyen állt a jövedelmével: az osztalék 2011-ben 69 millió 575 ezer 353 Ft, 2010-ben 107 millió 266 ezer 666 forint volt. A Demokratikus Koalíció elnöke a hitelek tekintetében is az egyik rekorder:  a három évvel korábban vett, 267 négyzetméteres kötcsei házára még mindig 64 millió 887 ezer forint jelzáloghitel volt bejegyezve, pedig 4,8 milliót sikerült az elmúlt évben törlesztenie.

Autója, vagyontárgya, megtakarítása, bankszámlája, készpénze azonban továbbra sincs. A kötcsei ház felén kívül mindössze egy pápai 50 négyzetméteres lakás tulajdonosa, ahol, mint azt korábbi nyilatkozataiból tudni lehet, az édesanyja él.

Mesterházy Attila – 15 négyzetméter rét, két garázs

Az MSZP elnöke továbbra is tulajdonosa két veszprémi garázsának, III. kerületi panellakásának, egy picike vízpartdarabnak és egy rétnek Alsóörsön, két rétnek Balatonalmádiban – az egyik mindössze 15 négyzetméter –, egy teleknek Lovasban és részben még egynek Gerjenben. Megvan 2011-ben hitelből vett Honda Crossrunner motorja, ezenkívül van 5 millió helyett 6 és félmillió készpénze és herendi porcelánjai. 2 milliós hiteléből félmilliót fizetett vissza az elmúlt évben.

Ivády Gábor – már nem nincstelen


Ivád első emberének egy évvel ezelőtt még semmije sem volt, amit bevallhatott volna a hatmilliós hitelén, hárommiliós magántartozásán, a betéti társaságán és a fizetésén kívül. A bt. már nincs meg, de jövedelem már egy évvel ezelőtt se származott belőle. A hitele megmaradt, magántartozása 2,12 millióval csökkent, viszont vásárolt egy Ford Galaxyt.

Ingatlana, nagy értékű ingósága, készpénze, számlája, megtakarítása továbbra sincs. Polgármesteri fizetése Ivádon 173 900 forint, képviselői járandósága 924 122 forint.

Budai Gyula – hárommilióért vett két lovat

Oldenburgi sportlovakat vásárolt a volt elszámoltatási kormánybiztos, akit 2012 márciusától neveztek ki vidékfejlesztési minisztériumi államtitkárnak. Háza még mindig Kiskunlacházán van, ezenkívül egy Seat Alteát birtokol. Pénzben számolt vagyona hatmillió forinttal csökkent.

Tóth Csaba – a legnagyobb megtakarító

164,835 milliónyi megtakarításával parlamenti rekorder, s az volt már tavaly is, amikor megtakarításainak értéke még 156,5 millióra rúgott, mindehhez körülbelül 710 ezer forint havi jövedelme van összesen – ebből is kb. 90 ezret a hiteltörlesztés vihet el (évente nagyjából 1,1 milliót farag le tartozásából, ami most 14,3 millió forint).  Már nem kap pénz mint a saját cégének ügyvezetője, megmaradt viszont a körülbelül 80 ezer forint havonta, amit képviselői javadalmazása mellé ingatlanbérbeadással keres.

A MSZP-n belüli kétes párttagfelvételi akciókkal elhíresült Tóth megtakarítását főképp pénzpiaci alapban, illetve részvényekben, kötvényben tartja. Ezenkívül övé egy II. kerületi, 118 nm-es lakás fele, egy XIII. kerületi lakás, egy 2010-ben vásárolt XIV. kerületi lakás, egy társasházi lakás Bükön, Sopronban egy 4659 nm-es telek és egy 2,1 hektáros kivett szántó, valamint egy Jaguar S-Type gépkocsi.

Hoffmann Rózsa – még mindig az egyik legszegényebb

Az oktatási államtitkár lehet, hogy tévedésből írt  12 eurót devizaszámlaegyenlegnek, ugyanez tavaly mégi 11 ezer euró volt (kb 3,2 millió forint). 3 millióról egy év alatt 4 millióra hízott a forintszámlája, és vett egy Suzukit.  Lakása, nyaralója, vagyontárgya továbbra sincs.  Azért van hol laknia – ez nem a vagyonbevallásából, hanem az állami vezetők juttatásairól szóló korábbi közleményekből derül ki –, 2010 augusztusa óta egy XII. kerületi 72 nm-es lakásban él, amit havonta 230 ezer forintért bérel számára az Emberi Erőforrások Minisztériuma.


Salamon László – komolyan vette a nyomtatványt

Az egy évvel korábbi 13 helyett már csak három üveg bort kapott ajándékba Salamon Lászó, de mint korábban is, részletesen feltünteti ezek értékét és az ajándékozás dátumát. A decemberben alkotmánybíróvá választott KDNP-s képviselő nemcsak ezt, ingatlanjai megszerzésének részleteit is hajszálpontosan írta le:  egy tavaly vásárolt és egy már korábban is meglévő  XI. kerületi társasházi lakás feléről, egy köröshegyi gyümölcsös feléről, egy Fordról, továbbá körülbelül 16 millió forintnyi (egy évvel korábban 25 millió) megtakarításról számol be a vagyonnyilatkozata, talán mindenki másnál precízebben.

Jávor Benedek – egy lakás és egy bt.


Hiába az új nyomtatvány, az LMP volt frakcióvezetője nem írta bele, hogy hol van a székhelye annak a betéti társaságnak, amelynek már tavaly is kültagja volt, és amelyből egyébként jövedelme nem származik. A  Párbeszéd Platform egyik alapítója változatlanul csak egyetlen bevallanivalóval,  egy XII. kerületi 95 négyzetméteres lakás felével rendelkezik. Jávor egyébként a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tudományos tanácsadója, ahonnan képviselői javadalmazása mellé havonta 153 100 forintot kap.

Schiffer András – a nyereségből nem részesül, de osztalékot kapott


Az LMP frakcióvezetője képviselői javadalmazása mellé ügyvédi irodájából osztalékként kapott 2 millió forintot; ugyanannyit, mint egy évvel ezelőtt. 4,3 milliós hitele tovább apadt 2,6 millióra. Már nem 5,6, hanem csak 4 és félmillióval tartoznak neki, és van egy lakása a XIII. kerületben.

Karácsony Gergely – csak készpénz

Novemberben mondott le az LMP frakcióvezető-helyettesi posztjáról, a Párbeszéd Platform tagja. Már egy évvel ezelőtt nullára faragta 32 milliós hitelét, vagyis tartozása már 2012 elején sem volt. 4 millió forintnyi készpénzen kívül semmilyen vagyonnal nem rendelkezik. Egy évvel ezelőtt mint a Corvinus Egyetem adjunktusa képviselői jövedelme mellé még havi 218 700 forintot kapott, ezt a foglalkozását jelenleg szünetelteti.

Novák Előd és Dúró Dóra – új ház és 27 milliós tartozás


Budaörsön vett 566 nm-es telket 154 nm-es házzal Novák Előd és Dúró Dóra, a házaspár adóssága nulláról így egyszeriben 21 millió forintnyi bankhitel és 6 millió forint magánkölcsön lett. A Jobbik alelnöke budaörsi 1038 nm szőlőjét és  XI. kerületi 32 négyzetméteres lakását is eladta, a számláján sincs már pénz.  Ő budaörsi 827 nm-es gyümölcsösét, Dúró Dóra pedig két éve vásárolt Renault Megane-ját tartotta meg.

Vona Gábor – vagyona nem nőtt, megtakarítása apadt

Akárcsak egy évvel ezelőtt, a Jobbik elnök-frakcióvezetője semmiféle vagyontárgyról vagy ingatlanról nem tudott beszámolni. Még megtakarításainak értéke is több mint egymillióval csökkent, jelenleg 4,6 milliónyi befektetési jegy és takarékbetét birtokosa. Képviselői jövedelme 1 millió 159 ezer 500 forint, félmilliós diákhitelét és két és félmilliós lakáshitelét már egy évvel ezelőtt nullára törlesztette.

A nyilatkozatok a kormany.hu, illetve a keh.hu honlapokon láthatók, és egy teljesen külön oldalon, ugyancsak a kormany.hu portálon belül az állami vezetők juttatásait is meg lehet nézni.

Forrás: Hír24


Címkék: Lázár, nyilvános, Hoffmann, Gyurcsány, Matolcsy, politika