Ez azt jelenti, hogy a korábban a Somogyért Egyesület tagjaként politizáló Ormai István nagyatádi polgármester a jövőben független képviselője lehet a közgyűlésnek.

Az ügy előzménye, hogy Gyenesei István, a Somogy Megyei Közgyűlésben három képviselői hellyel rendelkező civil szervezet elnöke arról tájékoztatta a tvb-t, hogy Ormai István megyei közgyűlési mandátumáról lemondott; a képviselő erről szóló állítólagos nyilatkozatát pedig mellékelte. Gyenesei István továbbá azt is kezdeményezte a tvb-nél, hogy a megüresedett mandátumot az egyesület listájáról egy másik jelöltnek adják ki.

Ormai István azonban arról tájékoztatta a tvb-t, hogy nem mondott le mandátumáról, és függetlenként továbbra is a közgyűlés tagja marad. A lemondásáról szóló dokumentumot a képviselő hamisnak nevezte. Közölte, a nyilatkozat a szándékával nem egyezik meg, és a beadványban szereplő lemondó nyilatkozatot szeptember 12-én bizonyosan nem írta
alá, a dátumot pedig nem ő írta rá. Nagyatád polgármestere az MTI-nek azt azonban elismerte, hogy aláírta az egyesület elnöke által említett lemondó nyilatkozatot még 2010 októberében, de – mint mondta – ezt presszió hatására tette, ezért az idén szeptemberre dátumozott nyilatkozat hitelességét vitatja.

A területi választási bizottság a lemondás körülményeivel kapcsolatos ellentmondó nyilatkozatok miatt a nyomozó hatósághoz fordult. A rendőrség október elején az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a vitatott somogyi mandátum ügyét az Országos Rendőr-főkapitányság a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság hatáskörébe utalta. Az ügyben okirat-hamisítás miatt folyik a nyomozás. Az OVB – a tvb határozatával egyezően – ugyancsak megtagadta a mandátum kiadását arra hivatkozva, hogy a lemondás körülményei az ellentmondó nyilatkozatok miatt tisztázatlanok. Az OVB azonban megváltoztatta a tvb határozatának indoklását. A testület határozata szerint a lemondás nem felelt meg a törvényben foglalt követelményeknek (például nem a közgyűlésnek címezték, hanem a tvb-nek), továbbá a testület kifogásolta azt is, hogy a lemondó nyilatkozatra utólag vezették rá a dátumot. Az OVB határozatával szemben felülvizsgálati kérelemmel a Legfelsőbb Bírósághoz lehet fordulni.

Forrás: MTI




Címkék: Gyenesei, Ormai, területi, István, törvény, politika